Украйна и Швеция обявиха засилено сътрудничество в отбранителния сектор

Президентът Володимир Зеленски и министър-председателят на Швеция Улф Кристерсон се срещнаха в скандинавската страна, за да обсъдят плановете за засилено сътрудничество във военната сфера.


Двамата подписаха "декларация за намерения", която символизира желанието на двете страни да "засилят сътрудничеството в производството, експлоатацията, обучението и обслужването" на шведските бойни бронирани машини CV90, съобщи "Укринформ".


"Признавайки, че CV90 е високо ефективна и модерна бойна машина, Швеция и Украйна споделят убеждението, че по-нататъшното сътрудничество в областта на платформата CV90 ще бъде от взаимна полза", се казва в съвместното изявление след срещата.

"Ето защо тези намерения символизират волята на Швеция и Украйна за засилване на сътрудничеството в областта на производството, експлоатацията, обучението и обслужването на платформата CV90."

Зеленски написа в Telegram, че двете страни "ще направят всичко възможно първият произведен в Украйна CV90 да се появи възможно най-скоро".


"Нашите воини имат много похвали за CV90 и са благодарни не само защото тези машини карат момчетата да се движат напред, но и защото CV90 помага за спасяването на човешки живот. Животът е най-ценното нещо", каза той.

Зеленски и първата дама Олена Зеленска пристигнаха на работно посещение в Швеция, за да обсъдят с ръководството на страната по-нататъшната военна помощ по-рано през деня, припомня БГНЕС.

Зеленски трябваше да се срещне и с крал Карл XVI, кралица Силвия, председателя на шведския парламент Андреас Норлен и ръководителите на парламентарните групи.

Посещението идва, след като на 17 август шведският парламент обяви, че е одобрил прехвърлянето на 3,25 млрд. шведски крони (почти 300 млн. долара) под формата на военна помощ за Украйна, включително боеприпаси, резервни части и превозни средства.

Съобщава се, че пакетът включва боеприпаси и резервни части за артилерийски системи Archer, както и камиони и оборудване за разминиране.

"В момента подготвяме прехвърлянето на новия 13-ти пакет шведска военна помощ. Този пакет съдържа това, което е важно: боеприпаси за противовъздушна отбрана и бойни машини, резервни части за бронирани превозни средства и оборудване за разминиране", каза Зеленски.

По думите на украинския президент двамата с Кристерсон са обсъдили и предоставянето на шведските изтребители JAS Gripen по време на посещението.

"Говорихме и за друга силна шведска машина - самолетите "Грипен". Това е гордостта на Швеция. И аз съм сигурен, че "Грипен" могат да направят нашата свобода много по-сигурна", каза Зеленски, като добави, че украински пилоти вече са стартирали обучение на платформата.

По-рано Швеция се съгласи да обучава украински пилоти на своите самолети Gripen, но не обеща предоставянето на самите машини. /БГНЕС