Украйна прави ядрени реактори по технология на "Уестингхаус"

„Енергоатом“ започна проект в Хмелницката АЕЦ за изграждане на енергоблокове по американската технология AP1000 на „Уестингхаус“, съобщи УНИАН.


На церемонията по стартирането на проекта бе извършено бетониране на дренажния канал, за да се гарантира стабилността на язовира и да се осигури изграждането на инфраструктурата на енергийните блокове.

„Тези ядрени мощности позволяват да се балансира. Днес врагът атакува и унищожава точно балансиращите мощности в държавата системата, съответно изпълнението на системата има важни балансиращи функции“, каза министърът на енергетиката Герман Галущенко. Според председателя на борда на НАЕК „Енергоатом“ Петр Котин тези енергоблокове са съвсем различна съвременна технология, която е по-безопасна: "Това е нова стъпка към по-модерна, безопасна и надеждна енергия. Това всъщност е реактор от поколение III+. Макар че другите реактори от поколение III, трети и четвърти енергоблок, които сега изграждаме, ще имат същото функции, които сега ще изградим на пети и шести енергоблок“, каза Котин.

Президентът и главен изпълнителен директор на Westinghouse Electric Company Патрик Фрагман отбеляза, че технологията за изграждане на тези енергийни блокове е много компактна, което им позволява да заемат по-малко място. Освен това тяхната цена е по-ниска в сравнение с други мощности. „Що се отнася до това колко ще струва, точно това е следващата стъпка, която ще обсъдим и ще планираме по-нататъшното ни сътрудничество“, каза президентът на Флагман.

„Енергоатом“ отбеляза, че точният график на строителството ще зависи от хода на военните действия в Украйна, но според изчисленията срокът за изграждане на един блок в мирни условия е около пет години, а прогнозната му цена е от 5 милиарда долара. „Като цяло се планира тези енергийни блокове да работят 60 години, но можем да ви уверим, че ще има достъпна електроенергия за векове напред“, каза Фрагман. /БГНЕС