Украйна премахва "сърпа и чука" от гигантска статуя в Киев

Работници свалиха сърп и чук от гигантска скулптурна фигура, която бди над украинската столица, като част от кампанията за премахване на съветски символи, която се разрасна след нахлуването на Русия в Украйна миналата година, съобщи "Укринформ".


62-метровата стоманена фигура на жена, която държи щит с меч, сърп и чук, е открита през 1981 г. като мемориал на съветската победа във Втората световна война.

Издигната на върха на сградата на военния музей, тя е известна на украински език като Баткившчина Мати, буквално "Майка на Отечеството".

Министерството на културата на Украйна подкрепи план за поставяне на нов щит на фигурата с тризъбеца на страната.

От миналия месец насам работници в люлка, окачена на релса на върха на щита, постепенно премахваха елементи от съветската емблема и ги спускаха по въжета.

Целият щит ще бъде заменен с нов, носещ тризъбеца.

Статуята е част от Националния музей на историята на Украйна за Втората световна война.


Директорът на музея Юрий Савчук призова статуята да бъде преименувана на "Майка Украйна".

Проектът за подмяна на щита ще струва 28 млн. гривни (около 619 млн. евро), въпреки че украински официални лица подчертават, че той ще бъде платен от корпоративни дарения, а не от държавни средства.

Министърът на културата, който подкрепи проекта, подаде оставка миналия месец на фона на официални критики относно разходите за проекти в сферата на културата по време на война.

Проучване, поръчано от ведомството миналата година, показа, че 85 % от украинците подкрепят премахването на сърпа и чука.

След нахлуването на Русия, Украйна ускори процеса на премахване на препратките към съветската история и руската култура от географските наименования, а това лято влезе в сила закон за декомунизацията.

Подобни огромни скулптурни фигури има и на военните мемориали от съветската епоха в други градове, включително Волгоград в Русия и Брест в Беларус. /БГНЕС