Украйна засилва натиска върху съюзниците си за действия срещу Русия

Украйна засили натиска върху западните си съюзници, като изрази съжаление за липсата на напредък по създаването на международен трибунал, който да съди руските лидери, и по прехвърлянето на замразените руски активи.

"За съжаление, и по двата въпроса сме в някаква безизходица, тъй като имаме разногласия по първия въпрос, а по втория явно липсва воля", заяви външният министър Дмитро Кулеба, визирайки трибунала, предаде АФП.

Взети заедно, речите на няколко висши административни служители обрисуваха картина на страна във война, задържана от съюзници, които не са успели да разберат мащаба и спешността на кризата.

Кулеба заяви, че групата на Г-7 подкрепя създаването на смесен трибунал, основан на украинското законодателство.

Според него обаче това няма да позволи отнемането на имунитета на руския президент Владимир Путин, министър-председателя Михаил Мишустин или външния министър Сергей Лавров - неприемлив вариант за Киев.

Украинските официални лица настояват за международен съд, който да наподобява Нюрнбергския трибунал след Втората световна война.

Недостатъчен е напредъкът и по отношение на прехвърлянето на замразени руски активи в Украйна, които да бъдат използвани за възстановяването на страната, добави Кулеба.

"След година и половина все още чувам от Европа и Америка: работим по въпроса" каза Кулеба. "Липсва воля да се стигне до заключение. Затова трябва да променим това."

След нахлуването на Москва през февруари 2022 г. западните санкции доведоха до замразяването на около 300 млрд. евро от валутните резерви на Централната банка на Русия по света.

"Нуждаем се от оръжия сега"

Тези последни коментари дойдоха ден след като украинският президент Володимир Зеленски заяви, че бавната доставка на западни оръжия възпрепятства контраофанзивата срещу руските позиции в източната и южната част на страната.

Новоназначеният министър на отбраната Рустем Умеров се върна към тази тема.

"Благодарни сме за цялата подкрепа, която ни се оказва... Нуждаем се от повече тежки оръжия", заяви Умеров, като добави: "Нуждаем се от тях днес. Нуждаем се от тях сега."

По-рано Зеленски предположи, че Москва разчита на победа на републиканците на президентските избори в САЩ догодина, за да се стигне до намаляване на подкрепата на Вашингтон за Украйна.

Той призова за по-бързо доставяне на по-мощни оръжия - и за по-спешно прилагане на санкциите, като добави: "Колкото повече време отнема, толкова повече хора страдат."

Врагът е силен

Заместник-началникът на разузнаването Вадим Скибицки изчисли, че Русия разполага с повече от 420 000 войници в източната и южната част на Украйна, включително Крим.

Скибицки заяви също така, че от месец Русия активно извършва атаки от територията на полуострова, който анексира през 2014 г.

"Дронове, разположени в Крим, се насочват срещу нашите пристанища Измаил и Рени, използвани като алтернативен експортен център, особено след изтичането на споразумението, позволяващо износ на зърно по Черно море", каза той.

През юни Украйна започна контраофанзива в източната и южната част на страната, но се сблъска с ожесточена съпротива от страна на окопалите се руски сили.

Войските на Киев също така трябва да отблъскват подновени нападения около Харков в североизточната част на страната, в освободените миналата година райони.

"Руснаците искат да си отмъстят" в района на Харков, заяви заместник-министърът на отбраната Хана Маляр.

Руските войски се опитват да разпръснат украинските сили на изток, "за да не можем да ги централизираме около Бахмут, където успешно напредваме", добави тя.

"Противникът е силен", призна Маляр. "Те разполагат с повече хора и оръжия."

Само военни цели

Ръководителят на разузнаването Кирил Буданов заяви, че украинските удари на руска територия са насочени главно към военни цели.

"Всички цели са предприятия от военно-промишления комплекс", каза Буданов. "Това е разликата, която ни отличава от руснаците."

"Предприятията горят, горят високотехнологични машини, има взривове, има много дълбоки диверсионни мерки, но хората не страдат".

Нападенията на руска територия, които бяха рядкост в началото на офанзивата, се засилиха през последните месеци, като Киев все по-често поема отговорност за тях.

Руските власти съобщават за цивилни жертви от някои украински нападения.

Буданов също така заяви, че наскоро е бил атакуван обект за производство на чипове, използвани в ракетите "Искандер".

"Експлозиите в страната-агресор отрезвяват малко обществото (руското), но все още нямат масов ефект", каза той и добави: "Това е въпрос на време."

По време на двудневното си посещение в Украйна в началото на седмицата държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отдаде дължимото на "изключителната устойчивост" на украинския народ, като същевременно обяви отпускането на 1 млрд. долара нова военна помощ. /БГНЕС