Украинският парламент избра Умеров за нов министър на отбраната

Парламентът на Украйна одобри назначението на президента Володимир Зеленски на кримския татарин Рустем Умеров за нов министър на отбраната на страната след оставката на Алексей Резников, съобщи "Укринформ".


"Парламентът одобри Рустем Умеров за министър на отбраната на Украйна", заяви в социалните мрежи високопоставеният депутат Ярослав Железняк. Той публикува снимка на таблото за гласуване, на която се вижда, че 338 от 360 депутати са гласували в подкрепа на кандидатурата на Умеров, а един се е въздържал.

Бившият председател на Фонда за държавна собственост на Украйна беше избран от президента Володимир Зеленски за заместник на Резников.

Президентът обяви решението си да уволни Резников на 3 септември, след което последният подаде оставката си във Върховната рада, която я одобри на 5 септември.

Резников заемаше поста министър на отбраната от ноември 2021 г. От началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна той изигра важна роля в координирането на военната помощ от съюзниците на Киев, включително на многобройните срещи на върха в Рамщайн.

Въпреки това мандатът на Резников в Министерството на отбраната е белязан от няколко скандала, свързани с доставките на оборудване и консумативи за украинските войници.

Неговият наследник Умеров, кримски татарин, роден в Узбекистан, започва политическата си кариера като член на парламента от опозиционната партия "Глас" (Холос), за да получи по-късно правителствено назначение като ръководител на Фонда за държавна собственост.

Умеров играе важна роля и в мирните преговори с Русия в ранната фаза на пълномащабната война. /БГНЕС