Унгария и Швеция ще подпишат споразумение за отбранителната промишленост

„Унгария ще подпише споразумение за отбранителната промишленост с Швеция“.


Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан преди срещата си с шведския си колега Улф Кристершон в Будапеща, съобщи US News.

Визитата на Кристершон идва броени дни преди гласуването на унгарския парламент за шведската кандидатура за членство в НАТО.

"Ще приключим всички нерешени въпроси и ще подпишем споразумение за отбранителната промишленост, сериозно споразумение, като се има предвид размерът на Унгария, а също така ще определим някои решения или цели за военното сътрудничество", заяви Орбан.

Швеция подаде молба за присъединяване към НАТО преди почти две години, като наруши политиката си на военен неутралитет, след като руската армия нахлу в Украйна.

Унгария е единственият член на НАТО, който все още не е ратифицирал присъединяването на скандинавската страна, като управляващата партия "Фидес" на Орбан многократно отлага гласуването, позовавайки се на недоволство от критиките на Швеция към Унгария за нейните резултати по отношение на стандартите за върховенство на закона.

„Фидес“ има огромно мнозинство в парламента и би могла да одобри членството на скандинавската държава по всяко време, след като съответното законодателство беше представено на законодателите в средата на 2022 г./БГНЕС