Унгария попари България в 96-та минута в дебюта на Илиан Илиев

Националният отбор на България направи равенство 2:2 срещу Унгария у дома в мач от квалификациите за Евро 2024. Пред празните трибуни на Националния стадион "Васил Левски" "лъвовете" показаха характер в дебюта на Илиан Илиев и бяха много близо до това да сложат край на черната си серия без победа от началото на годината, но бяха попарени след автогол на Алекс Петков в 96-та минута.


Унгарците дойдоха със задачата да спечелят една точка, за да си осигурят класиране за финалите на Европейското първенство и срещата започна с техен натиск. Доминацията на гостите даде резултат в 10-та минута, когато централният нападател Мартин Адам откри резултата с удар с глава след центриране от фал на капитана Доминик Собослай. Българските играчи отговориха добре на предизвикателството и погледнаха по-смело в атака, а в 24-та минута ветеранът Спас Делев изравни след страхотно изпълнение с десния крак.

Българите останаха с човек по-малко след втори жълт картон за защитника Валентин Антов в 36-та минута. Малко след това Илия Груев получи директен червен картон за нарушение като последен в отбрана, но след консултация с екрана край тъчлинията реферът Даниел Стефански отмени картон, тъй като стана ясно, че играчът на Унгария е симулирал. След изгонването на Антов унгарците отново започнаха да доминират, но домакините се защитаваха добре.


Малко след началото на втората част и гостите останаха с десет души след втори жълт картон на Милос Керкез. "Лъвовете" стояха добре на терена и се възползваха от своя шанс, за да излязат напред. В 78-та минута капитанът Кирил Десподов направи отличен пробив в наказателното поле на съперника, преодоля няколко играчи и бе фаулиран, след което сам реализира отсъдената дузпа. В оставащите минути играчите на България се защитаваха умело и изглеждаше сякаш ще стигнат до дългоочаквания успех, но с последното докосване в двубоя Алекс Петков си вкара автогол с глава и фиксира крайното 2:2.

Така България остава без победа през 2023 година, но показа много по-добро лице под ръководството на Илиан Илиев, докато със спечелената точка Унгария се класира за Евро 2024. /БГНЕС