В Япония разцъфнаха първите японски вишни

Първите цветове на сакура, която японците смятат за символ на страната си, се появиха тази седмица в Западна Япония, съобщи националната метеорологична служба.

Отбелязва се, че първото цъфтене на японската вишна е започнало на 11 март в префектура Хирошима. Забележителното в случая е, че тази година цъфтенето е започнало по-рано. Досега в този регион сакура е разцъфвала по-рано само веднъж – на 10 март 2010 г.

Според японските метеоролози, днес трябва да покажат цвета си японските вишни в префектура Фукуока.

Японците смятат сакура за символ на страната си, а цветовете ѝ се ползват с неофициалния статут на национален герб. Пикът на цъфтежа на японските вишни обикновено е в началото на април, когато парковете са буквално залети от цветове във всички оттенъци на розовото.

Миналата година заради пандемията от коронавирус местните жители и чуждестранните гости не успяха да се порадват на цъфтежа на сакура. Тогава властите отправиха настоятелна препоръка към гражданите да се откажат от пикник в парковете по време на цъфтежа на сакура.

Тази година не се очаква подобрение на ситуацията, тъй като до 21 март в Токио действа режим на извънредна ситуация. /БГНЕС, ТАСС