В Еврокомисията изпробват схемата „доведете кучето си в офиса“

Служители на ЕС участваха в пробно изпълнение на схемата „доведете кучето си в офиса“, но на 30 породи беше забранено да бъдат въведени в офиса, предаде ПОЛИТИКО. Вътрешен документ на Еврокомисията, изпратен преди пробното пускане в генералните дирекции за вътрешни работи и за правосъдие и потребители, класифицира 11 вида кучета, които държавните служители не трябва да носят на работа. Става дума за опасни породи – от ротвайлери и мастифи до английски териери и шотландски хрътки.


Миналата година Комисията каза, че ще изпробва схема за кучета на работното място след кампания на евродепутатите. Австрийският еврокомисар Йоханес Хан, който отговаря за административните въпроси, каза във вътрешно прессъобщение през октомври миналата година, че е бил вдъхновен от подобни схеми в родната си страна. „На много места се оказва положително. Ето защо предложих този тест да се проведе в Комисията“, каза той в съобщението.

Но не всеки е запален. „Не мисля, че е уместно“, каза една служителка на Комисията. „Ще звуча много реакционно и анти-куче, но когато вземете асансьора и сте нос срещу нос с огромно куче, както се случи на мен, не се чувствате комфортно“, каза тя. „Чуваш „уф, уф, уф“ в коридора, докато работиш“, добави тя.

В допълнение към 11-те забранени нападателни кучета, има и списък с кучета, които не се препоръчват, в случай че „накарат колегите да са неспокойни“. Това включва немски и белгийски овчарки и добермани, гласи набор от вътрешни правила, разпространен този месец. Длъжностните лица са посъветвани да не въвеждат руски черни териери, но не заради войната в Украйна, а защото са "прекомерно големи". Същото важи и за ирландските вълкодави и пиренейските планински кучета.

Комисията предостави пет страници насоки на държавните служители преди пробното пускане. „Изследванията показват, че общуването с кучета може да намали стреса и безпокойството и да повиши благосъстоянието“, се казва в него. Но се добавя, че работници, които са алергични към кучета или се чувстват неудобно, трябва да „обмислят дистанционна работа (ако е приложимо)“.

Освен намаляване на стреса и безпокойството сред държавните служители на ЕС, заявената цел е „да допринесем за привлекателността на нашата институция“. Длъжностните лица имат право да водят само по едно куче и те трябва да бъдат държани на каишка.

Но снимки от пробния цикъл в Генерална дирекция „Правосъдие“ в петък, видяни от POLITICO, показват, че тази насока за здраве и безопасност не е била спазена.

Комисията за първи път задейства схемата миналия октомври като част от седмицата на психичното здраве за държавните служители, описвайки я като „голям успех“, който създаде „безброй моменти, достойни за Instagram“, както гласи съобщение за пресата.

Генералните дирекции „Морско дело“ и „Данъчно облагане“ също изпробваха експеримента с кучета през февруари. Четири кучета са били доведени в двете дирекции първия път и „9-10“ кучета последния, пише ЕК във вътрешно прессъобщение, публикувано след събитието. Комисията казва, че общо 60 кучета са били доведени в офиса като част от схемата. /БГНЕС