Ваксинацията в ЕС започва на 27 декември

Европейският съюз официално одобри коронавирусната ваксина на Pfizer-BioNTech в понеделник, след като тя получи зелена светлина като безопасна от Европейската агенция по лекарствата, регулаторът на блока.

„Въз основа на тази научна оценка пристъпихме към разрешаването ѝ за пазара на Европейския съюз“, заяви председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен във видео изявление.

"Както обещахме, тази ваксина ще бъде достъпна за страните от ЕС по едно и също време при еднакви условия", каза тя и добави, че ваксинацията ще започне на 27 декември.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръча използването на ваксината Pfizer-BioNTech за COVID-19 в ЕС.

БАН: Препоръчително е здравите над 16-18 години да се имунизират

Ваксината BioNTech/Pfizer се основава на технологията на молекулите на информационната РНК (иРНК). Това позволява на клетките да произвеждат безвредни фрагменти от вирусни протеини, които човешкото тяло използва за изграждане на имунен отговор с цел предотвратяване или борба с последваща естествена инфекция. Когато на дадено лице бъде поставена ваксина, клетките му ще прочетат генетичните инструкции и ще произведат фрагменти от „протеина с шип“, протеин на външната повърхност на вируса, който използва, за да навлезе в клетките на организма, да се възпроизведе и да причини заболяване. След това имунната система на лицето третира този протеин като чужд и произвежда естествени защитни елементи — антитела и Т-клетки — срещу него. /БГНЕС