Ваксинират срещу COVID вече и в моловете В София

Три зелени коридора за ваксинация срещу коронавирусната инфекция са отворени от днес. Така освен в парковете, мобилни центрове за ваксинация са отворени и в три търговски центъра в града, предаде репортер на БГНЕС.

Моловете са Paradise Center, Serdika Center и Sofia Ring Mall. Пунктовете ще работят от 13:00 до 18:00 часа в двата дни, а желаещите могат да избират между векторна и иРНК ваксина.

Инициативата за тези пунктове е на търговските центрове, обясни зам.-кметът Дончо Барбалов. Столична община осигурява медицинските екипи, а Столичната РЗИ осигурява ваксините. „Така със съвместните усилия на всички от днес има още три точки за ваксинация през почивните дни в София, с което общият им брой става 8 ”, каза зам.-кметът.

„Дойдохме да се ваксинираме, за да се предпазим от вируса”, каза Диляна. Нейният избор е еднодозовата ваксина на Джонсън и Джонсън - Янсен. „Ще пътуваме, и искаме да имаме сертификат”, каза жената.

Пътуване е най-честата причина за ваксинация. На опашката за игла чака и Валентин, който едва сега е смогнал да стигне до анти-COVID ваксината. Все още се колебае коя ваксина да избере, но се спрял на две - или Пфайзер, или Модерна. Мобилен пункт в мола за него е супер. „Доста е удобно, тук има доста хора, хубаво е да има видимост и хората идват да се ваксинират”, каза младият мъж.

Както в предишните три уикенда ваксини се поставят и в столичните паркове. Там досега са се имунизирали над 3 200 души. Мобилните пунктове за ваксини на открито работят от 9:00 до 16:00 часа. Имунизацията е без предварителна регистрация. Те са в Южния парк, Борисовата градина, Северен парк, парк „Дружба“, и в кв. "Красна поляна" (паркинга на Т-Маркет на бул. "Възкресение").

Разкриването на мобилни пунктове на открито в парковете е по инициатива на кмета Йорданка Фандъкова и столичната РЗИ. Във всички пунктове има медицински екипи от общинските болници и диагностично-консултативни центрове.

През почивните дни ваксинация се извършва и в специално оборудвания автобус от СРЗИ, който e на Терминал 1 на Летище София, и ще работи от 9:00 – 18:00 часа. Бусът е дарение от фондация „Благотворителност и милосърдие“. /БГНЕС