Валентин Ангелов: В ателието художникът съчинява светове, измисля пътешествия и случки

Хубавото на художническата професия е, че може да се скрием в ателието и можем да си съчиняваме светове, да си измисляме пътешествия, да си припомняме случки и да разказваме.

Това заяви пред БГНЕС художникът Валентин Ангелов, автор на изложбата „Задочни пътешествия”, която може да бъде видяна в галерия „Ракурси” до 29 април.

В нея, художникът, автор на над 40 самостоятелни изложби в София, Варна, Кьолн, Будапеща, Москва, Виена, Прага, Истанбул, Миконос, Люксембург, ни пренася в измисления свят, в който се потапя по време на пандемията, когато по неволя остава затворен между четирите стени на ателието си. Във фантазията си той участва в японска чаена церемония, посещава и си сътворява острови, на една от картините му е изобразил термометър, тъй като и той самият преминава през коронавируса, но накрая всичко завършва благополучно с картина на цветя и лика на мадоната.

"Това са картини, правени през последната година. В началото си мислехме, че ще са 2-3 месеца и всичко ще потръгне отново. Проточи се. Това е резултат от нещата, които съм правил през годината. Хем съм доволен, хем съм пътешествал, получи се една изложба. Дано тази изложба бъде един оазис в това шантаво време навън“, сподели носителят на наградата от Биеналето на рисунката в Ел Ферол, Испания.

Ангелов е познат на широката публика и с работата си в областта на живописта, графиката, илюстрацията, комикса, карикатурата, рекламата, той е един от художниците на списание „Дъга”.

През тази година творецът навърши 60 години.

„Не сме мръднали, все същият съм. Избягвам да се гледам в огледалото. Навивам се, че сме си същите и поддържаме този младежки дух. Различното е, че дай Боже да сме поумнели малко и дано малко сме задобрели професионално и дано сме здрави“, прави кратка равносметка художникът и признава, че е поизоставил карикатурата и комиксите и се е пренасочил към картините, които му носят удовлетворение, а и много му допадна да прави изложби.

С усмивка чертае бъдещи планове.

„Продължавам да рисувам. Наесен може би една изложба, предновогодишно една изложба тук. Ако отворят нещата, преди 2-3 години бях прокарал една пътека към Миконос, където правех изложби, ако се отвори и там ще направя“, планира той.

Художникът сподели, че по време на пандемията имал намерение да кандидатства за помощ от държавата, но след тричасова борба с документите се отказал и според него и това е била целта на занятието – да накара човек сам да се откаже.

Въпреки че е поизоставил карикатурата и комикса, Ангелов е убеден, че и двете се възраждат. Той поясни, че старите му дружки от списание „Дъга“ жънат успехи.

„Интересното е, че комиксът в България се развива, има много млади. Моите колеги от „Дъга“, това бяхме ядрото, много ентусиазирано се захванаха и ходят по фестивали, по Биеналета, в Сърбия, по чужбина, обикалят из Европа, тук водят младежки групи. Дано се възроди. Усещам, че и в световен мащаб се връща с една друга стойност“, коментира той.

Според него комиксът по-скоро се превръща в колекционерско занимание за ценители. Наред с това той се променя и като тематика и визия, посочи творецът.

„Комиксът стана много по-абстрактен, колекционерски, много по-естетски, не е шир потреба, а е на много по-високо професионално, художническо ниво“, каза Ангелов.

„Все повече комикси са с приключенско съдържание, но има и политически, сатирични, всякакви са. Има и комикси романи в картини. Това пък вече води до това художникът да бъде и сценарист, писател, той да измисля цялата случка от разказа, диалозите през рисуването – всичко”, посочи новите тенденции в това изкуство.

Според Валентин Ангелов карикатурата също се развива. „Има нужда от това намигане и този лесен начин да изкажеш злободневното на деня”, заключи той. /БГНЕС