Вархеи: ЕС и Турция се нуждаят от разбирателство

Турция и Европейският съюз се нуждаят от споделено разбирателство по отношение на бъдещето на двустранните връзки, което изисква усилия и от двете страни, за да успеят, каза еврокомисарят Оливер Вархеи, цитиран от "Сабах".


„Нашите отношения с Турция са ключови“, добави Вархеи на заседание на Европейския парламент при обсъждането на годишния доклад за Турция за 2022 г., който се очаква да бъде приет днес.

Подчертавайки статута на Турция като кандидат за ЕС, съюзник в НАТО, близък съсед и ключов партньор за стабилността и сигурността на Близкия изток, Южен Кавказ и Черноморския регион, Вархеи каза, че блокът има „стратегически интерес“ в развитие на сътрудничество и взаимноизгодни отношения със страната.

„Има значителен потенциал за напредък на нашите отношения в различни области от общ интерес, по-специално цифровия и зелен преход, икономика, енергетика, миграция и помощ за бежанците и приемащите общности“, добави Вархеи.

Страните също биха могли да напреднат бързо в области като митнически съюз, улесняване на визовия режим, енергетика и технологии, инвестиции и продоволствена сигурност, добави комисарят, области, в които Турция също очаква конкретни резултати.

„Но за да се развият отношенията, са необходими вътрешни реформи в Турция и благоприятна политическа среда в нашите двустранни отношения. Комисията ще продължи да изразява своята загриженост и да разглежда точки на политически различия.

Преговорите за присъединяване с Турция остават в застой, припомни Вархеи и подчерта, че диалогът по въпроси като решенията на Европейския съд по правата на човека е „неразделна част“ от отношенията Турция-ЕС.

Споменатите отношения, особено чрез закъсалия процес на членство на Турция, излязоха на преден план през последните месеци, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган настоя за възобновяване на преговорите за присъединяване след срещата на върха на НАТО през юли.

Блокът се стреми да изглади различията по няколко въпроса и напредъка в политическите аспекти на „критериите от Копенхаген“, които Турция трябва да изпълни за членство, включително девет глави, срещи за диалог на високо ниво, усилия за борба с тероризма, сигурност и отбрана, финансово сътрудничество и комуникации.

Тъй като лятната ваканция в органите на ЕС приключва, блокът и Турция се стремят да възобновят преговорите за пълноправно членство през следващите месеци.

Преди почивката през юни Европейският съвет поиска от кабинета на Вархеи да анализира естеството на отношенията ЕС-Турция и възможните начини за нов и положителен дневен ред със страната.

Комисията скоро ще публикува годишния отчет за тази година, информира още Вархеи.

Инвестиционната платформа за Турция, която стартира миналата година, вече е напълно работеща, добави комисарят, отбелязвайки, че блокът продължава да предприема действия за възстановяване и реконструкция на югоизточния регион на Турция, опустошен от две земетресения през февруари.

„Комисията бързо мобилизира международни партньори в подкрепа на реконструкцията и Комисията ще гарантира, че пълното мобилизиране на ангажимента от ЕС от 1 милиард евро ще се извърши бързо. Вече сме реализирали 115 милиона евро хуманитарна помощ. Ние също така финализирахме друг пакет от 417 милиона евро за помощ при земетресение“, подчерта Вархей

Що се отнася до миграцията, комисарят благодари на Турция за приемането на 4 милиона бежанци от Сирия от години и каза, че е подписал водещ проект от 781 милиона евро за покриване на основните нужди на 2 милиона бежанци в Турция по време на посещението си в Анкара миналата седмица.

„Трябва да сме наясно, че продължаването на помощта от ЕС е от съществено значение, също и след 2023 г. Комисията се ангажира да продължи значителната европейска подкрепа за бежанците и приемните общности в Турция, в съответствие с настоящите реалности на място“, каза еврокомисарят.

Като похвали подкрепата на Турция за териториалната цялост на Украйна и усилията за съживяване на черноморската зърнена инициатива, която играе важна роля в осигуряването на глобалната продоволствена сигурност, Вархей също така призова Турция да „продължи да се ангажира с ЕС по прилагането на санкции срещу Русия“.

Той приветства спада на напрежението с главния противник Гърция след февруарските земетресения, като подчерта, че осигуряването на стабилно и сигурно Източно Средиземноморие е от „изключително важно“.

„В този контекст напредъкът по кипърския въпрос също е незаменим“, добави той. В допълнение към различните си проблеми, като нации-гаранти Турция и Гърция също имат противоречия относно средиземноморския остров, който е разделен между кипърските турци и гърци от 1974 г. /БГНЕС