Вашингтон: Скопие трябва да извърши реформи за пълноценна интеграция в ЕС

"САЩ насърчават правителството на Северна Македония да предприеме всички необходими мерки за постигане на най-доброто възможно бъдеще за страната", съобщиха от Държавния департамент на САЩ, предаде репортер на БГНЕС.


"Съединените щати насърчават правителството на Северна Македония да предприеме всички възможни мерки за постигане на най-доброто възможно бъдеще за страната", добавиха от департамента.

"Това включва реформи в съдебния, здравния и образователния сектор, които ще проправят пътя за пълноценна интеграция в ЕС", каза говорител на Държавния департамент.

На въпроса дали американската дипломация помага за преодоляване на безизходицата с невъзможността да се приемат конституционни промени като предпоставка за напредък в предприсъединителните преговори с ЕС, говорителят отговари, че решението на този въпрос трябва да се търси на предстоящите избори.

"Надяваме се, че на предстоящите избори гласоподавателите ще поискат прозрачност и отговорност от избраните лица и ще поискат по-силна, по-добра и просперираща държава, каквато те заслужават", сподели говорителят.

Той припомни, че по време на неотдавнашното си посещение в страната, държавният секретар Антъни Блинкен и помощник-държавният секретар за Европа и Евразия Джеймс О'Брайън посочиха пътя за развитие на Северна Македония. /БГНЕС