Васил Терзиев: Ще наложим София като добро място за начало и за реализация

Нещата, които ни събират като хора, като общество, като бъдеще са много повече от онова, което ни разделя. Това заяви новоизбраният кмет на София Васил Терзиев по време на форума Digital Trends, предаде репортер на БГНЕС.

Терзиев отново даде заявката да работи за София, виждайки го като град на мечтите.

Нашият град да бъде гостоприемен към всички, които искат да участват в неговото управление и подобряването, подчерта Терзиев.

Философията ни е от централизиран бавен модел, където всичко отива до върха и бавно се връща на долу, до много по-модерен начин на организация, където нещата са сведени до малък екип, вземащ решения и имащ средствата, дигиталните средства само помагат. Това е дълъг процес и няма да може да го постигнем за месец или година, но гледаме по този начин на бъдещото управление – хората, които са най-заинтересовани от проблемите, да могат да са най-близо до решенията, каза още новият кмет.

В откриващото си обръщение към публиката Терзиев изброи три основни направления, към които ще се придържа с екипа си, щом влязат на „Московска“ 33:

София като дестинация за бизнес. София и дигитализацията на общината. Връзката с гражданите и как да използваме технологиите за решаване на проблемите.

Един град – това са хората му. Цялата инфраструктура е съпътстваща, добави още Васил Терзиев, който се ангажира със създаването на общности, които да се борят заедно с предизвикателствата на бъдещето.

Ние не живеем в изолация. Всички се конкурираме. Като град постоянно трябва да мислим за това какво е нашето конкурентно предимство, как да задържим хората, какво да подобрим, каза той и даде пример:

Колкото по-рано започнеш работа с едно дете и го „въоръжиш“ с умения, толкова по-вероятно е то да бъде мотивирано.

Важно ще е да улесним всички, които гледат към София. Общината може да улесни целият административен процес. В момента губим бизнес посока Белград, Букурещ, Атина. Общината трябва да е активна в налагането на бранда София, категоричен е новият кмет.

Той отбеляза, че основата я има, необходими са инвестиции. София ще я наложим като иновативен бизнес – като добро място за начало и за реализация.

Централна тема е да започнат да се вземат решения на базата на данни, а не на усещания, подчерта Терзиев. /БГНЕС