Василев: България и Гърция работят по съвместно споразумение за свързаността

Гърция подкрепя пълното членство на България в Шенген. Това заяви министърът на финансите Асен Василев, предаде репортер на БГНЕС.

В Министерството на финансите Василев се срещна с държавния министър на Гърция Ставрос Папаставру.

Имахме изключително продуктивна среща, на която обсъдихме съвместното икономическо сътрудничество, както и свързаността Юг-Север. В момента работим по текста на междуправителственото споразумение, което ще гарантира, че връзката ще бъде включена и изградена съвместно с Гърция, подчерта министър Василев.

„Гърция също много подкрепя българското пълноправно членство в Шенген, което означава и отваряне на сухопътните граници и гарантиране, че трафикът ще бъде безпроблемен. Атина също така подкрепя и нашето членство в еврозоната, което се очаква на 1 януари 2025“, добави финансовият министър.

Гръцкият гост отбеляза, че техните разговори са продължение на срещата между премиерите на двете страни акад. Николай Денков и Кириакос Мицотакис, която се проведе на 4 януари тази година.

Гърция и България не само се радват на едни много добри съседски отношения, но те са стълбове на сигурността в едни много трудни времена, отбеляза министър Папставру.

Според него насърчаването на взаимната свързаност в енергетиката и транспорта по линията Юг-Север е от полза не само на нашите граждани, но и на Европа. /БГНЕС