Великобритания увеличава разходите си за отбрана с 5 млрд. паунда

Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак обяви инвестиция от 5 млрд. паунда в отбраната като част от мерки, целящи да отговорят на възникващите геополитически заплахи от страна на Русия и Китай, предаде Би Би Си.

Инвестицията идва, след като през януари министърът на отбраната на Сунак Бен Уолъс предупреди, че британските въоръжени сили са "изчерпани и недофинансирани".

Инвестицията, която е част от Интегрирания преглед за 2023 г. (Integrated Review Refresh - IR23), ще спомогне за попълване на запасите от боеприпаси, модернизиране на ядреното производство на Обединеното кралство и финансиране на следващата фаза на програмата за подводници AUKUS, се казва в изявление на кабинета на министър-председателя.

"Тъй като светът става все по-нестабилен, а конкуренцията между държавите - все по-интензивна, Обединеното кралство трябва да е готово да отстоява позициите си", заяви Сунак.

"Като инвестираме в нашите въоръжени сили в дългосрочен план, ние ще бъдем готови за предизвикателствата на днешния ден и на бъдещето."

IR23 има за цел също така да увеличи разходите за отбрана до 2,5 % от БВП в дългосрочен план.

Другите мерки включват създаването на нов Национален орган за защита на сигурността, създаването на Инициатива за икономическо възпиране, удвояване на финансирането на общоправителствената програма "Китайски способности" и създаването на нов Интегриран фонд за сигурност на стойност 1 млрд. паунда (1,2 млрд. долара).

"През последната година станахме свидетели на това как глобалните кризи ни влияят у дома, като ужасяващото нахлуване на Русия в Украйна доведе до повишаване на цените на енергията и храните", каза Сунак.

"Ще укрепим националната си отбрана - от икономическата сигурност до веригите за доставка на технологии и експертните познания в областта на разузнаването, за да гарантираме, че никога повече няма да бъдем уязвими от действията на враждебна сила"./БГНЕС

Лондон / Великобритания