Великобритания отбелязва първата годишнина от смъртта на кралица Елизабет II

Британският крал Чарлз III благодари на обществеността за подкрепата през първата си година като монарх и отбеляза годишнината от смъртта на майка си, кралица Елизабет II.


В кратко изявление 74-годишният британски държавен глава припомни "голямата привързаност" към майка си, нейния живот и обществена дейност, предаде АФП.


"Дълбоко съм благодарен и за любовта и подкрепата, които бяха показани на съпругата ми и на мен през тази година, докато правим всичко възможно да бъдем полезни на всички вас", добави той.

Възпоменанията днес ще бъдат скромни, а кралят, който се намира в обширното си имение в Шотландската планина Балморал, не се очаква да участва в нито един официален ангажимент.

Той и съпругата му Камила ще посетят близката църква Крати Кърк, мястото за поклонение на покойната кралица, за молитви и размисъл.

Майка му, която беше на трона в продължение на рекордните 70 години, почина в Балморал на 96-годишна възраст след период на влошено здраве.

През цялото си управление тя не отбелязва публично своето възкачване на трона, тъй като това е и годишнината от смъртта на собствения ѝ баща крал Джордж VI през 1952 г.

Миналата година, когато на 6 февруари започна платинената ѝ юбилейна година, тя прекара деня насаме в имението си Сандрингам в Норфолк, Източна Англия.

Салюти

В Лондон Кралската конна артилерия ще отбележи встъпването на Чарлз в длъжност с тържествен залп от 41 оръдия в Хайд парк.


Членовете на Почетната артилерийска рота - най-старият полк в британската армия - ще направят 62-оръдеен салют от Лондонската кула.

И двата полка са участвали в изстрелването на салютите "Death Gun" в чест на смъртта на кралицата и "Proclamation" в чест на новото управление на Чарлз.

Най-големият син на краля и негов наследник, принц Уилям, и съпругата му Катрин ще отбележат годишнината с малка частна служба в катедралата "Сейнт Дейвидс" в Западен Уелс.

Отчужденият по-малък брат на Уилям, принц Хари, беше в Обединеното кралство за благотворително събитие на 7 септеври, но не се очаква да се срещне с членовете на семейството си.

"Както знаете, не можах да присъствам на награждаването миналата година, тъй като баба ми почина", заяви Хари на благотворителното събитие.

"Тя щеше да е първият човек, който щеше да настоява все пак да дойда, за да бъда с всички вас, и точно затова знам, че точно една година по-късно тя гледа отгоре на всички нас тази вечер, щастлива, че сме заедно."

Отношенията между Хари и баща му и брат му са обтегнати, откакто през 2020 г. той и съпругата му Меган се отказаха от кралския живот и се преместиха в Северна Америка.

Връзките бяха допълнително влошени от техните критики към семейството в телевизионни интервюта, документален сериал и автобиографията на Хари.

Паметник

Смъртта на Елизабет II е събитие с огромно значение живота на британците. За повечето живи британци кралицата беше единственият монарх и държавен глава, когото някога са познавали.

По време на 10-дневния официален траур десетки хиляди хора се редяха на опашки в продължение на 25 часа, за да преминат покрай обвития с флагове ковчег на кралицата, който лежеше в Уестминстър Хол в сградата на парламента.

Още повече хора се събраха по улиците на Лондон и по пътя на запад към замъка Уиндзор за държавното погребение, което беше предавано по целия свят на милионна телевизионна аудитория.

Кралицата беше погребана в мемориалния параклис "Крал Джордж VI" в Уиндзор заедно с покойния си съпруг принц Филип, починал през 2021 г., баща си и майка си и праха на по-малката си сестра принцеса Маргарет.

По-рано тази седмица правителството обяви, че "своевременно" ще бъде поръчан национален мемориал на покойния монарх.

В Лондон има смесени мнения за първата година на Чарлз.

Някои смятат, че той е постъпил правилно, като не е въвел радикални реформи твърде рано. "Трудно е да го следваш, но мисля, че ще промени нещата", каза 61-годишната Джоан Хюз пред Бъкингамския дворец.

Но въпреки 161 официалните ангажименти и обиколките на четирите държави в Обединеното кралство, други са безразлични към новия крал - и към монархията като цяло.

"Монархията умира", заяви студентката по медицинска сестра Мими Джафер-Кларк.

"Ако иска да не умре, трябва да се опита да накара младото поколение да го хареса - а ние просто не го харесваме." /БГНЕС