Великобритания санкционира ръководителите на затвора, в който почина Навални

„Обединеното кралство наложи санкции на шестима служители, ръководещи наказателната колония, в която почина руският опозиционер Алексей Навални“.


Това заяви британският външен министър Дейвид Камерън, предаде АФП.

"Тези, които са отговорни за жестокото отношение към Навални, не трябва да си правят илюзии - ние ще ги държим отговорни", каза Камерън.

На санкционираните лица ще бъдат замразени всички активи във Великобритания и ще им бъдат наложени забрани за пътуване.

Сред тях са Вадим Константинович Калинин, който е контролирал арктическата наказателна колония ИК-3 "Полярен вълк", и петима негови заместници.

Обединеното кралство, което е първата държава, издала санкции, свързани със смъртта на Навални, също така призова тялото му да бъде незабавно предадено на семейството му.

"Ясно е, че руските власти са виждали в Навални заплаха и многократно са се опитвали да го накарат да замълчи", заяви Камерън.

„Руските власти го отровиха с "Новичок" през 2020 г., вкараха го в затвора за мирна политическа дейност и го изпратиха в арктическа наказателна колония. Никой не бива да се съмнява в репресивния характер на руската система", каза британският топ дипломат.

"Ето защо днес налагаме санкции на най-високопоставените служители на затвора, отговорни за задържането му в наказателната колония, където той прекара последните си месеци", добави той./БГНЕС