Великобритания започва пощенски доставки с дрон

Обединеното кралство ще започне пощенски доставки до Оркнейските острови в Шотландия с дрон, предаде АФП.


Офисът за доставка на Киркуол на Кралската Поща ще доставя писма и пакети до Стромнес, където доставките с дрон ще ги доставят до персонала на Гремсей и Хой, за да могат пощенските служители да изпълняват обичайните си маршрути за доставка.

„Всичко, което помага за поддържането на универсалната услуга, особено в районите на островите, които са по-трудни за достигане, е нещо, което трябва да дадем шанс да подкрепим“, каза в изявление Алистър Кармайкъл, депутат от Оркни и Шетланд.

„Кралската Поща остава критична част от поддържането на връзка между островите и местните познания и грижи са жизненоважни за тази мрежа“, каза той.

Очаква се услугата с дрон значително да подобри нивата на обслужване и времето за доставка до Гремсай и Хой, където времето и географията могат да причинят прекъсвания на услугите за доставка.

Първоначално услугата ще работи в продължение на три месеца, но може да бъде продължена за постоянно съгласно съществуващите регулаторни рамки поради уникалния пейзаж на Оркни и близостта на островите един до друг.

Кралската Поща, в партньорство със Skyports Drone Services, каза, че използването на електрически дронове за доставка между островите също ще подобри безопасността, като гарантира, че пощенските служители могат да доставят между пристанищата без риск.

„Като използваме технологията за дронове, ние революционизираме пощенските услуги в отдалечени общности, осигурявайки по-ефективна и навременна доставка и помагайки за намаляване на изискванията за превозни средства, произвеждащи емисии“, каза Алекс Браун, директор на Skyports Drone Services.

Първата услуга за доставка с дрон беше пусната в Рейкявик през 2017 г., като хората в исландската столица могат да получават храна и други стоки директно до вратите си чрез автономно летящо превозно средство.

Веригата аптеки Boots стана първата в Обединеното кралство, която доставя лекарства с рецепта с дрон през 2022 г., доставяйки лекарства от остров Торни, близо до Портсмут на южния бряг, до остров Уайт. /БГНЕС