Верстапен спечели дуела с Льоклер за триумф в Саудитска Арабия

Световният шампион Макс Верстапен постигна първи успех през настоящата кампания във Формула 1, след като спечели състезанието за наградата на Саудитска Арабия в Джеда.

Верстапен (д) ликува на подиума до Льоклер (л).

Нидерландският пилот остави зад гърба си провала на старта на сезона в Бахрейн, където повреда на болида не му позволи да запише точки, печелейки страхотен дуел със сътезателя на Ферари Шарл Льоклер. Монегаскът бе триумфирал в Сакхир и бе близо до втора поредна победа за Скудерията, но в крайна сметка бе изпреварен в края от Верстапен заради по ниската скорост на правите участъци от трасето и вече износените задни гуми на колата си.

Подиумът бе запълнен от съотборника на Льоклер Карлос Сайнц, който отново се качи на почетната стълбичка след второто си място в Бахрейн. Стартиралият от първа позиция Серхио Перес с Ред Бул не попадна сред първите трима, оставайки четвърти след влизането на кола за сигурност след инцидент с Никола Латифи от Уилямс. Седемкратният световен първенец Люис Хамилтън с Мерцедес пък успя да влезе в точките, завършвайки десети.

Топ 10 допълниха още Джордж Ръсел (Мерцедес), Естебан Окон (Алпин), Ландо Норис (МакЛарън), Пиер Гасли (АлфаТаури) и Кевин Магнусен (Хаас). Льоклер продължава да бъде лидер в подреждането при пилотите с 45 точки, след като записа нова точка за най-добра обиколка. Той има преднина от 12 пункта пред съотборника си Сайнц. Верстапен е трети с 25, пред Ръсел с 22 и Хамилтън с 16 точки. Следващият старт от календара е в Мелбърн, Австралия, на 8-10 април. /БГНЕС