Весела Димитрова: На олимпиадата се целим в медалите

"Художествената гимнастика изпраща една доста добра година. Спечелихме абсолютната европейска титла, отборната европейска титла и отборната световна титла", обяви Весела Димитрова в интервю за БГНЕС.


Треньор №1 за 2022 година е бивша състезателка, а понастоящем начело на ансамбъла по художествена гимнастика на България. С нея са свързани най-големите ни успехи в този спорт. Под ръководството й отборът ни спечели злато от летните олимпийски игри в Токио 2020.

Относно незадоволителното представяне на ансамбъла на шампионата на планетата във Валенсия, Испания по-рано тази година тя отговори: "Не съм очаквала да има спад, но това са спортисти, живи хора. На всеки се случва да има слабо състезание. Не бих искала да насилвам нещата и да искам от тези крехки момичета всеки път да са постоянно в супер оптимална форма. Това представяне ни помогна за подготовката за следващата година.

"Надявам се, че сме умни и знаем как да се изправим", категорична е Димитрова, след като във Валенсия тимът остана далеч от медалите.

След световното Димитрова обяви, че ще има промени в състава, както и че композициите ще бъдат сменени.

"Съчетанията вече са готови. Направихме едно ядро от седем момичета, които ще се подготвят за олимпийските игри. На самата олимпиада могат да участват максимум пет. В процеса на подготовката и състезанията, ще определим кои ще бъдат те", обясни тя.

"Нашият отбор е много амбициозен. На олимпиадата се целим в медалите!", категорична е Весела Димитрова - "Тези момичета имат абсолютния потенциал за върхово постижение."


Весела вече го е правила веднъж - на игрите в Токио 2020, когато ансамбълът ни стигна до първа титла в историята. Дали ще успее в и Париж, предстои да видим, но нейното присъствие вдъхва оптимизъм.

Радост за всяка гимнастичка и проблем за всеки треньор са празниците. Това е моментът, в който момичетата нарушават режима, а е известно, колко проблеми може да нанесе това на подготовката на състезателките, които шоколада само го миришат.

"За мое щастие тази година празниците се падат в събота и неделя, така че няма да пропуснем много тренировки. Момичетата са професионалисти, нямат проблем със спазването на режима. В същото време те трябва да прекарат коледните празници със семействата си. Така че ще имат два-три дни отдих", доволна е Димитрова.

За финал тя разкрива, че не само олимпиадата ще е във в фокуса на ансамбъла през 2024 г.

"Надявам се да се представим силно на всички турнири. Предстои ни и Европейско първенство в Будапеща", отбелязва треньор №1 за 2020 година. /БГНЕС

Категории: