Виетнам и САЩ заздравиха връзките си

Повече от 50 години след като последният американски войник напусна Виетнам, Джо Байдън пристигна в Ханой, за да подпише споразумението, което ще сближи бившите врагове повече от всякога.

Всеобхватното стратегическо партньорство с Виетнам е важно подобрение на отношенията със САЩ. То е кулминацията на непрестанния стремеж на Вашингтон през последните две години да укрепи връзките си с Виетнам, които смята за ключови за противодействие на влиянието на Китай в Азия.

Това не е малко постижение. Партньорството с Вашингтон е най-високото ниво на дипломатически връзки, разширени от Виетнам - един от най-старите и верни приятели на Китай.

Байдън заяви пред репортери в Ханой, че американските действия не са насочени към сдържане или изолиране на Китай, а към поддържане на стабилността в съответствие с международните правила.

"Искам Китай да успее в икономическо отношение, но искам да успява в съответствие с правилата", каза той.

Признаците за подобряване на връзките вече подразниха Пекин, който ги нарече още едно доказателство за американския "манталитет на студена война".

Но Ханой е обмислил това, казва Ле Хонг Хиен от сингапурския институт ISEAS-Yusof Ishak, като добавя, че споразумението със САЩ е "по-скоро символично, отколкото значително".

Споразумението може и да има символичен характер, но по-близките връзки между Ханой и Вашингтон могат да означават по-добри бизнес сделки и по-малка зависимост от Китай.

Виетнам разполага с млада и високообразована работна сила. Той също така насърчава духа на предприемачество, което го прави изключително привлекателен за американските инвеститори - особено за тези, които искат да преместят производствените си бази от Китай.

През последните години големи компании, сред които Dell, Google, Microsoft и Apple, преместиха части от веригите си за доставки във Виетнам. САЩ също така смятат, че това е обещаващ пазар за оръжия и военно оборудване, тъй като Ханой се опитва да се откъсне от Москва.

Вашингтон също така желае да помогне на Виетнам да стане неразделна част от световната верига за доставки на полупроводници и да развие своя сектор на електрониката - области, които станаха спорни, докато САЩ се опитват да ограничат достъпа на Китай до модерни технологии./БГНЕС