Според ново проучване на американски експерти, глобалното затопляне от само 2 градуса по Целзий може да доведе до свиване на винарските региони в света с повече от половината. Това е температурната цел, заложена в Парижкото споразумение за изменението на климата от 2015 г. Със затопляне от 4 градуса, 85% от сегашните площи за производство на вино няма да бъдат в състояние да дават добри реколти. „Виното ще бъде особено потърпевшо от въздействието на изменението на климата върху селското стопанство, защото лозите са много чувствителни към тези изменения“, казва Бенджамин Кук от Обсерваторията за изследване на земята към Колумбийския университет. В сборника на Националната академия на науките Кук и неговите колеги се фокусират върху 11 сорта грозде, между които Каберне Совиньон, Шардоне, Мерло и Совиньон Блан. Те използват изследвания за всеки сорт грозде, за да прогнозират кога ще узрее в лозаро-винарските райони по света при три температурни сценарии: без промяна, 2 градуса и 4 градуса по-топло от средните прединдустриални стойности.