Високопоставен представител на САЩ преговоря за пауза на боевете в Газа

Високопоставен служител на САЩ води преговори в Близкия изток за нова, евентуално по-дългосрочна сделка за освобождаването на израелските заложници, държани от Хамас, в замяна на спиране на боевете в Газа, съобщи Белият дом, предаде АФП.


Съветникът на президента Джо Байдън по въпросите на Близкия изток Брет МакГърк е в Египет и ще посети и други страни, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.

"Със сигурност едно от нещата, за които той е в региона, е възможността за нова сделка за заложниците, което би изисквало хуманитарна пауза с определена продължителност, за да се осъществи", каза Кирби на брифинг.

Кирби не потвърди продължителността на обсъжданата пауза, но заяви, че Белият дом би приветствал такава, която е по-дълга от предишното спиране през ноември.

"Ако това ни даде възможност да изведем заложниците и да доставим повече помощ, ние категорично бихме подкрепили хуманитарна пауза с по-голяма продължителност от седмицата, която успяхме да постигнем", добави той. /БГНЕС