Вьоса Османи: Отмяна на визовата либерализация ще убие диалога между Косово и Сърбия

Президентът на Косово Вьоса Османи заяви, че евентуалното решение за отмяна на визите за граждани на Косово от 1 януари 2024 г. ще убие диалога между Косово и Сърбия, съобщи „Коссев“.

Тя направи това изявление, позовавайки се на позицията на френския президент Еманюел Макрон, който каза, че страната му ще преразгледа ангажиментите, които е поела по отношение на икономическите въпроси и визовата политика за Косово и Сърбия, ако те не се държат отговорно.

"Бих казала, че това е начин да се убие диалогът веднъж завинаги. Ако някой иска да сложи край на диалога, то той ще предприеме такива мерки, които са наказателни мерки срещу народа на Косово. Те не са насочени срещу някой лидер, не са насочени срещу политиката, те са насочени срещу народа на Косово. И такова безпрецедентно наказание, което е голяма несправедливост, ще доведе до влошаване на диалога. Никой няма мандат да ходи в Брюксел, когато народът на Косово е наказан", заяви Османи по време на посещение на Мемориала на изчезналите в Прищина.

Косовският президент добави, че страната вече е постигнала споразумение с ЕС на 10 юли в Братислава за деескалация на ситуацията в северната част на страната.

Тя отбеляза, че споразумението предвижда намаляване на присъствието на косовската полиция в и около общинските сгради в северната част на страната, като по думите ѝ Косово е предприело тази стъпка и работи по организирането на нови избори.

Според Османи правното основание за провеждането на тези избори ще бъде готово на 1 септември и тя подчерта, че очаква ЕС да отмени наказателните мерки срещу Косово, които тя оцени като несправедливи и непропорционални.

Друга точка от Братиславското споразумение предвижда възможно най-бързото възстановяване на диалога на високо равнище между Косово и Сърбия.

Косовският държавен глава съобщи, че очаква през септември да се направи стъпка в тази посока. /БГНЕС