Връчиха наградите БАФТА

Вече са известни победителите в някои от най-важните категории на наградите БАФТА, връчени снощи в Лондон, съобщиха световните информационни агенции.

Джоана Сканлън печели БАФТА за най-добра актриса за "След любовта".

Джейн Кемпиън печели БАФТА за най-добър режисьор за "Силата на кучето”, а Уил Смит печели БАФТА за най-добър актьор за "Крал Ричард”.

На пристигането си на церемонията един от номинираните за главна мъжка роля – Бенедикт Къмбърбач се появи със значка в цветовете на украинското знаме и заявил, че би искал да подслони украински бежанци.

Той каза, че възнамерява да участва в правителствена програма за осигуряване на жилища за украински бежанци.

"Всеки трябва да даде най-доброто от себе си", каза Къмбърбач пред Sky News днес по време на старта на 75-ата церемония по връчването на наградите BAFTA. "Има рекорден брой хора, които приемат бежанци в домовете си, и аз също се надявам да бъда един от тях", каза актьорът, който закачи значка с цветовете на украинското знаме на ревера на сакото си.

Той също така добави, че е необходимо "да се прави нещо повече от носене на значка". "Трябва да даряваме [пари], да оказваме натиск върху нашите политици, за да продължат да улесняват създаването на един вид убежище за бежанците", казва Къмбърбач.

Според Ройтерс програмата "Домове за Украйна" ще позволи на обществеността, благотворителните организации и бизнеса да осигурят жилища на бежанците, пристигащи в Обединеното кралство, дори ако те нямат близки или роднини в страната.

Филмът "Силата на кучето" на американската режисьорка Джейн Кемпиън спечели наградата БАФТА на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство в категорията "Най-добър филм", според резултатите от гласуването.

Филмът е базиран на едноименния роман от 1967 г. на американския писател Томас Садуич. Действието на филма се развива през 20-те години на ХХ век, когато братята Фил и Джордж притежават най-голямото ранчо в Монтана. Въпреки роднинството и съвместния бизнес, те имат малко общо помежду си: Фил е груб, не обича да се къпе и никога не пропуска възможност да унижи слабия, докато Джордж е тих, учтив и предпочита да управлява бизнеса си кротко. Когато Джордж се жени за местната вдовица Роуз, която има син тийнейджър, Фил няма как да се примири с това.

В главните роли участват Бенедикт Къмбърбач, Кирстен Дънст и Джеси Племънс./БГНЕС