ВСС възстанови Пламен Георгиев като прокурор в Спецпрокуратурата

Прокурорската колегия на ВСС възстанови бившият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев на длъжност „прокурор” в Специализираната прокуратура, предаде репортер на БГНЕС. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет /ВСС/ заседава днес с една-единствена точка: молба от Пламен Георгиев за възстановяване на длъжност „прокурор” в Специализираната прокуратура.

Решението им беше взето единодушно с 8 гласа „за“ . Възстановяването му като прокурор е от 1 август.

„Не се предполага да има дебат, тъй като законовите предпоставки бяха налице. Както знаете, налице е решение на НС за освобождаването му от длъжността председател на Комисията за противодействие на корупция и отнемане на незаконно придобитото имущество, молба от негова страна, подадена на 31 юли за възстановяване на длъжността „прокурор“ в специализирана прокуратура, която е заемал преди да бъде избран за председател на комисията, и това са обстоятелствата, които трябва да се обсъждат при вземането на едно такова решение“, каза Даниела Машева, член на прокурорската колегия и нейн говорител.

БГНЕС припомня, че на 31 юли парламентът прие оставката на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Той излезе в дълъг отпуск още през месец април тази година, след като прокуратурата и НАП стартираха проверка срещу него. Причина за нея стана терасата му с площ от 186 кв. м, която Георгиев не е декларирал, въпреки че е вписана в нотариалния му акт. Имотът на Георгиев стана част от разразилия се скандал „Апартаментгейт“, който доведе до редица оставки от публични длъжности на замесените в него. /БГНЕС