Втора нощ на сблъсъци след изборите в Беларус (СНИМКИ)

Полицията в Минск втора нощ използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да потуши протестите след оспорваните президентски избори в неделя.

Световните информационни агенции съобщиха за загинал демонстрант – това е първата жертва след началото на протестите в столицата на Беларус.

Автократичният президент Александър Лукашенко спечели 80% от гласовете.

Основният му съперник Светлана Тихановская отказа да приеме резултатите, като заяви, че е истинският победител, макар че не взе участие в започналите протести.

Липсата на контрол и независими наблюдатели на изборния процес доведоха до сериозни съмнения във фалшифицирането на вота, която предизвика откритото и масово недоволство в страната.

Изборите се проведоха на фона на все по-голямо разочарование от ръководството на Лукашенко, като опозиционните митинги привлякоха хиляди. През предходните дни имаше репресии срещу граждански активисти и журналисти.

Лукашенко, който е на власт от 1994 г., описа привържениците на опозицията като "овце", контролирани от чужбина, и се закле да не позволяват страната да бъде разкъсана от вътрешни конфликти.

Прекомерната употреба на сила от полицаите по време на потушаването на протестите снощи, както и заплахите и репресиите срещу журналисти доведоха до остри реакции на западните политици. ЕС изрази загриженост относно развитието на събитията в Беларус.

Кандидатът за президент на САЩ Джо Байдън също остро разкритикува полицейското насилие в Беларус и изрази подкрепата си за протестиращите./БГНЕС