Вучич: Изборите са редовни, следващият вот ще бъде през 2027 г.

Сръбският президент Александър Вучич направи извънредно изявление днес по повод на призивите на опозиционната коалиция "Сърбия срещу насилието" за анулиране на резултатите от местните и парламентарните избори в страната, които се проведоха миналата неделя. Според него за всички 496 жалби, внесени от страна на опозицията, вътрешното министерство е установило, че всички те са неоснователни. Вучич заяви, че в Белград ще има нови избори, ако няма необходимото мнозинство. Той съобщи, че новият парламент ще се събере още в началото на януари догодина, а до края на февруари ще има и ново правителство. Вучич за пореден път подчерта, че няма да признае "самопровъзгласилата се независимост" на Косово.


Вучич няма да подкрепи "никакъв документ, който би го задължил да подкрепи и помогне на властите в Прищина да бъдат членове на ООН".

Според него от съседна Република Сръбска, която е част от БиХ, в Белград са гласували само 5100 души. "Изборите минаха на практика без нито един инцидент, по-малко жалби в сравнение с миналите. Аз съм горд с начина, по който мина вота", каза още той.

Изявлението на Вучич бе предавано по държавната телевизия РТС и по всички проправителствени медии.

Заедно с Александър Вучич в сградата на президентството бе и премиерката Ана Бърнабич.

По отношение на гладната стачка на един от лидерите на опозицията г.жа Мариника Тепич, президентът призова: "искам да ги помоля да прекратят главната стачка, да се върнат към своите задължения, и да си организират свободни протести".

Според Вучич в Сърбия няма да има "насилствена смяна на властта. Властта се сменя на избори. Сърбия е демократична държава". С тези думи Вучич отговори на призива на Мариника Тепич, че "президентът се нуждаел от психиатрично лечение". /БГНЕС