Вучич: Няма никакво споразумение – няма да пусна Косово в ООН, Курти няма да сформира ОСО

Сръбският президент Александър Вучич говори пред националната телевизия РТС по повод европейския план за Косово, след като опозицията, особено дясната, го обвини в предателство на националните и държавни интереси.

След срещата с косовския премиер Албин Курти в Брюксел Вучич беше изправен пред много критики, особено за приемането на частта от Споразумението, в която се казва, „че Сърбия няма да се противопостави на членството на Косово в ООН“, което според мнозина е признание за независимост. В този контекст бяха обявени митинги и национални протести по улиците като отговор на намерението „цяла Сърбия да се жертва за Общността на сръбските общини“.

Докато е президент, посочи Вучич, няма да подпише нито официално, нито неофициално признаване на Косово, нито членство в ООН. Той оцени обаче, че шансовете за промяна на европейското предложение са нулеви.

„Готови сме да преговаряме за план за изпълнение, но аз няма да подпиша това“, посочи Вучич и добави, че "няма да се осъществи приемането в ООН".

Вучич каза, че вчера е проведен само един разговор и обяви, че ще има още.

„Имаше разговор, не се договорихме, ще продължим“, каза Вучич в предаването "Таковска 10" по РТС.

Той заяви, че френско-германският план междувременно, както каза той, се е превърнал в европейско предложение.

„Този план на Европейския съюз дойде като идея на Еманюел Макрон и Олаф Шолц, те донесоха листа хартия. Не са питали никого, въобще не е имало възможност за преговори, казаха: „вземи или остави“, уточни сръбският президент.

Описвайки как са изглеждали преговорите в Брюксел, той посочи: „Те си казват своето, ние си казваме нашето и не сме съгласни за нищо“.

Той заяви още, че е бил предупреден за последиците от неприемането на предложението, включително за спиране на европейската интеграция и директно изтегляне на инвестиции.

„Страната ще бъде изолирана“, предупреди Вучич. Той добави, че Сърбия е дала "остър и задълбочен отговор". „Те се върнаха с козметични промени“, каза той. „Трябваше или да останем в преговорите, или да изоставим всичко и да завършим като през 90-те години с пълен икономически колапс, затова казах, че Сърбия е готова да работи за изпълнението на много неща от плана“, каза Вучич.

Той допълни, че сръбските медии са публикували части от европейското предложение.

На въпрос дали очаква Курти да приеме формирането на Общността на сръбските общини, той каза, че не. Вучич е почти убеден, че Курти няма да формира ОСО в близко бъдеще.

„Дали ще е месец, два или шест, но някой ще трябва да я формира, след това ще обсъждаме други теми“, каза президентът.

Курти, обясни Вучич, казва, че „не може да приеме задълженията, които други са поели преди него, че това е било престъпно правителство, че е обещал на хората, че няма да го изпълни, въпреки че те му казват, че това е задължение“.

Вучич каза, че има четири споразумения за Общността на сръбските общини. По думите му основното споразумение е от 2013 г., второто е мандатът на ръководния екип, третото е планът за изпълнение, а четвъртото е първото споразумение за принципите.

„Освен принципите на ОСО, като укрепване на демокрацията, първично и вторично здравеопазване, условия за завръщащите се, изследователски дейности, тя може също да насърчава и представлява общите интереси на членовете на ОСО пред властите в Прищина - т.е. да прави и извършва обществени услуги, следейки за изпълнението на техните цели и други правомощия. Състои се от събрание, президент, съвет, борд и администрация. Те имат право да притежават своите движими и недвижими имущества, да има фирми, знаме, герб“, обясни Вучич, като добави, че решенията се вземат с мнозинство от две трети.

Президентът Вучич каза, че Жозеп Борел идва в Северна Македония на 18 март и че това не е краен срок.

"На 24 март в Европейския съвет, ще кажат какво правим. Ако не направим достатъчно, няма да ни отворят клъстери. Ще има натиск, разбира се, и никой няма да остави преговорите да продължават безкрайно", каза президентът на Сърбия.

Той изтъкна, че планът от Брюксел ще бъде рамката на преговорния процес.

"Повтарям за пети път, няма да участвам в изпълнението на някои неща. Ето, повтарям за десети път. Казах и на Макрон, и на Шолц, и на Лайчак. Аз съм президент, няма да подпиша нито официално, нито неофициално признаване на Косово, нито членство в ООН“, каза Вучич.

Попитан какви са шансовете европейското предложение да се промени, той отговори: "Никакви". /БГНЕС