Взаимни обвинения от Киев и Москва за взрива на ВЕЦ „Каховка“

След взрива на водноелектрическата централа „Каховка“ последваха взаимни обвинения от двете страни с противоречива информация за мотивите и подробностите около извършване на акта.


Във видеообръщение министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба заяви: „В ранните часове на 6 юни 2023 г. руските сили взривиха язовир „Каховка“ в окупираната територия в южната част на Украйна. Тази масивна бетонна конструкция побира 18,3 кубически километра вода. Цивилното население и околната среда по течението на река Днипро вече понасят огромни щети в резултат на наводненията“.

По думите му президентът Зеленски незабавно е свикал Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна. Украинските правоохранителни и служби за спешна реакция работят усилено за смекчаване на последствията и спасяване на животи.

„Украйна свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН и внася въпроса за руския терористичен акт пред Управителния съвет на Международната агенция за атомна енергия. Ние също така ще си сътрудничим с Механизма за гражданска защита на ЕС и други международни механизми, за да смекчим последствията и да потърсим отговорност от Русия“, допълни още Кулеба.

„В светлината на развитието на бойното поле умишленият и отдавна планиран терористичен акт на Русия превърна предизвиканото от човека наводнение в оръжие. Увреждането на околната среда е от особено значение. Цели екосистеми са изправени пред дългосрочни и необратими щети поради наводненията. Животните в зоологическата градина в Нова Каховка вече са загинали от покачването на водата и това е само началото на щетите за фауната в южната част на Украйна, по поречието на река Днипро и в Черно море. Призоваваме всички правителства и международни организации да осъдят действията на Русия и да подкрепят Формулата за мир на президента Зеленски. Неговите елементи „Предотвратяване на екоцида“, „Ядрена безопасност“ и „Енергийна безопасност“ са много актуални в момента“, каза Дмитро Кулеба.

Той е уверен, че катастрофата в Каховка е още едно доказателство, че русия е терористична държава. „Всяка държава, парламент и международна организация трябва да признаят Русия като такава – без забавяне. Ние също така призоваваме ЕС и държавите-членки на G-7 да наложат нови опустошителни санкции на Русия, включително нейната ракетна индустрия и сферата на атомната енергия. Русия ще отговаря за разрушаването на язовир „Каховка“, както и за другите престъпления“, завърши обръщението си украинският външен министър Дмитро Кулеба.

От своя страна министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу определи взривяването на водноелектрическата централа в Каховка като терористичен акт. Според руския министър Киев го е инсценирал, след като не е успял да постигне успех в настъплението. Според оценката на Шойгу сега украинските въоръжени сили възнамеряват да прехвърлят части от Херсонското направление в района на настъплението.

"След като не успя да постигне успех в настъпателните действия, за да укрепи потенциала си, противникът възнамерява да прехвърли части и техника от Херсонското направление в района на настъпателните си действия", заяви Шойгу, цитиран от Интерфакс.

Сергей Шойгу твърди, че украинските военни са започнали да изграждат отбранителни позиции на десния бряг на река Днепър. Според него това показва намеренията за преминаване към отбрана в този район.

Според Шойгу, за да "предотвратят настъплението на руската армия в този участък на фронта", украинските военни са извършили "саботаж, всъщност терористичен акт", който ще доведе до тежки и дългосрочни екологични последици. Той също така заяви, че руската страна разполага с данни за изптичане на вода от Днепропетровската водноелектрическа централа.

БГНЕС припомня, че по-рано днес прессекретарят на Кремъл Дмитрий Пескоя заяви, че Украйна е извършила саботаж в Каховската водноелектрическа централа (ВЕЦ) и това може да има тежки последици за жителите на региона, както и за околната среда.

"Президентът получава доклади чрез Министерството на отбраната и други служби за това, което се случва около Каховската ВЕЦ. Тук вече недвусмислено можем да кажем, че става дума за умишлен саботаж от украинска страна", твърди говорителят на Кремъл.

Според Песков "този саботаж има потенциал да предизвика много сериозни последици за десетки хиляди жители на региона, екологични последици и последици от друг характер, които тепърва ще се установяват".

Говорителят също така определи като недвусмислено, че една от целите на този акт на саботаж е да лиши Крим от източник на прясна вода. "Нивото на водата в язовира спада, следователно водоснабдяването на канала в Северен Крим е драстично намалено", добави той.

"Очевидно този саботаж се дължи и на факта, че след като започнаха мащабни настъпателни операции преди два дни, украинските въоръжени сили не успяха да постигнат целите си. Операциите им са в застой", каза говорителят.

Каховската ВЕЦ бе ударена днес, 6 юни. На територията на Новокаховския градски район е въведено извънредно положение заради наводненията. По данни на Украйна 80 населени места са застрашени от наводнения. Русия и Украйна евакуират хората, живеещи на териториите под техен контрол. Около 900 души са евакуирани в руската част на Херсонска област.

Москва и Киев се обвиняват взаимно за това. Следственият комитет образува дело за терористична атака заради разрушаването на Каховската водноелектрическа централа. От украинските въоръжени сили заявиха, че взривяването на водноелектрическата централа няма да промени плановете на украинското контранастъпление. /БГНЕС