Йотова: В Стария Преслав се диша друг въздух, изпълнен с отпечатъци на времето

Националният археологически институт с музей при Българска академия на науките представи изложбата „До портите на княжеския двор. Съкровища от Велики Преслав“, предаде репортер на БГНЕС.

„Тази изложба се открива не случайно в годината, когато БАН чества юбилей. Защото, именно българските учени спазиха традицията за свободата чрез познанието преведоха народа ни повече от век и половина през толкова много трудности“, заяви в приветственото си слово вицепрезидентът Илияна Йотова, която присъства на откриването. За нея това е една необикновена изложба, защото „само онези, които са отишли в днешния стар град на Преслав знаят, че там се диша друг въздух. А когато човек стъпва по земята сякаш стъпва в едни отпечатъци на времето, пълни с красота и великолепие”.

Вицепрезидентът определя експозицията от образци от една току що създадена държава, приела Християнството, но вече може да твори история.

От 6 ноември до 26 януари 2020 г. ще бъдат показани най-представителните находки от периода на възход и величие на втората българска средновековна столица Велики Преслав.

Основен акцент е Преславското съкровище, открито през 1978 г. в м. Кастана, северозападно от Външния град на Велики Преслав. През последните две години в рамките на международен научен проект е направено ново техническо проучване, почистване и реконсервация на всички предмети от съкровището.

Представено е още съкровище от XIII в., открито през 1972 г. в каменен тайник в Дворцовия комплекс на Велики Преслав.

Други акценти в изложбата са преславската рисувана белоглинена керамика, печатите на владетелите и на висшите административни служители, находки, продукт на средновековната металопластика, ювелирство, обработка на кост, производство на керамика, обработка на камък.

Изложбата се посвещава на 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките. /БГНЕС