За първи път: Предимно хетеросексуални са заразени с ХИВ

За първи път от десетилетие насам в световен мащаб новозаразените с ХИВ са повече хетеросексуални, а не хомосексуални.

През последните години има общ спад в броя на новите инфекции с ХИВ в някои страни.

Статистиката с новите случаи отбеляза своя пик през 1997 г., когато UNAIDS започна глобална кампания с цел да гарантира, че 90% от хората през 2020 г. с ХИВ ще бъдат открити, а 90% от тези хора имат достъп до лечение.

Когато хората получат диагноза ХИВ, те могат да получат лечение, което може да намали вирусния товар и да предотврати предаването на ХИВ. Според UNAIDS в световен мащаб 1,5 милиона души са получили диагноза ХИВ през 2020 г. в сравнение с 3 милиона през 1997 г. Жените и момичетата представляват 50% от тези диагнози през 2020 г.

Докато жените съставляват по-малко от една трета от новите диагнози в Обединеното кралство през 2020 г., данни, публикувани от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство на 2 декември 2021 г., показват, че хетеросексуалните хора съставляват по-голямата част от новите диагнози за ХИВ в Обединеното кралство през 2020 г.

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство обяснява намалението на новите случаи с рязък спад в тестването на хората.

През 2019 г. правителството на Обединеното кралство се ангажира да намали предаването на ХИВ в Обединеното кралство до нула до 2030 г. Въпреки че тези тенденции са обещаващи, заради пандемията от Ковид много хора с ХИВ са спрели да получават лечение и са отпаднали от системата. /БГНЕС

Тагове: