Задържаха високопоставен служител в Украйна за измами с над 36 милиона евро

Полицията е арестувала високопоставен служител на украинското министерство на отбраната, заподозрян в присвояване на 36 милиона евро за закупуване на така необходимите артилерийски снаряди във войната срещу Русия, съобщиха официални лица, предаде АФП.

Прокурорите заявиха, че служителят, чиято самоличност не разкриха, е разработил система, по която е купувал артилерийски снаряди на завишени цени.

"Директорът на една от основните служби на Министерството на отбраната е задържан", се казва в изявлението на прокуратурата.

При претърсването на дома на заподозрения са открити документи, потвърждаващи схемата, се казва още в съобщението.

През последните месеци Украйна трябваше да се справи със серия от корупционни скандали, включително няколко други в министерството на отбраната.

Разследващите вече проверяват доставката на некачествени бронежилетки и закупуването на хранителни продукти и униформи на завишени цени.

В началото на август президентът на Украйна Володимир Зеленски уволни всички длъжностни лица, отговарящи за набирането на военнослужещи в регионите, за да сложи край на системата, при която на някои хора е било позволено да избегнат военна повинност.

Борбата с корупцията е едно от условията, които Европейският съюз постави, за да разгледа молбата на Украйна за членство.

Миналата седмица лидерите на Европейския съюз се съгласиха да започнат официални преговори за членство с Украйна.

От началото на войната страната е получила десетки милиарди евро помощ от Запада. /БГНЕС