Далечни пътувания извън континента са малко вероятни това лято

Днес ЕК ще обяви най-вероятно, че държави-региони със сходна епидемиологична обстановка ще трябва постепенно да премахват ограниченията за влизане и карантината, държави с които има по-нисък ръст. Това заяви външният министър Екатерина Захариева пред Нова телевизия.

Например Испания обяви преди 10 дни, че тази година няма да допуска туристи на нейна територия, тоест ще позволява вътрешен туризъм, но голяма част от Испания ще остане затворена, поясни Захариева.

Когато се вземат решения за мерките, те ще се вземат в съответствие с обстановката. Всички правителства в ЕС мислят как координирано да отхлабват мерките, така че това да не доведе до втора, трета вълна на коронавирус, уточни Захариева. Според мен карантината до края на май месец ще остане независимо откъде се прибират, след 15 юни зависи от това колко е нисък рискът в съответните региони, където са били туристите. До средата на юни за целия ЕС рестрикциите за влизане в ЕС за държави извън ЕС ще останат. Далечни пътувания извън континента 90% са малко вероятни това лято, каза още Захариева. /БГНЕС