Западните Балкани и Украйна ще са начело в дневния ред на Блинкен в Брюксел

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен насочва фокуса си към Украйна и Западните Балкани след седмици на засилено внимание към войната на Израел срещу Хамас в Газа.


Блинкен прекара голяма част от последния месец, силно ангажиран с кризата в Газа, като направи две пътувания до Близкия изток.

Сега, след като прекратяването на огъня между Израел и Хамас бе удължено с още два дни, топ дипломатът замина за Брюксел за среща на външните министри на НАТО, съобщи „Албениън пост“.

В Брюксел алиансът ще потвърди подкрепата си за отбраната на Украйна срещу руската агресия, ще обмисли начини за намаляване на напрежението между Косово и Сърбия и ще разгледа подготовката за 75-годишнината на НАТО през следващата година.

Двудневната сесия на 28 и 29 октомври ще включва първата среща на ниво външни министри на Съвета НАТО-Украйна - орган, създаден от лидерите на алианса на неотдавнашната им среща на върха с цел подобряване на сътрудничеството и координацията и подпомагане на подготовката на Киев за евентуално членство.

"Съюзниците ще продължат да подкрепят отбранителните способности на Киев, докато Москва не спре агресивната си война", заяви Джим О'Брайън, първият дипломат на САЩ за Европа.

О'Брайън заяви, че Блинкен може да пътува до Скопие, Северна Македония, след Брюксел за среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че планира да присъства на срещата на ОССЕ, което вероятно ще създаде предпоставки за конфронтация между САЩ и Русия по отношение на Украйна.

На срещата на НАТО в Брюксел ще бъде разгледана и ситуацията в Западните Балкани, където има призиви НАТО да увеличи военното си присъствие в отговор на опасенията, че враждебните действия между Белград и Прищина могат да прераснат в открит конфликт.

Конфликтът между двете страни избухна два пъти през последните месеци и западните държави се опасяват, че Русия може да се опита да разпали проблеми на Балканите, за да отклони вниманието от войната в Украйна.

Миналата седмица министър-председателят на Албания Еди Рама призова НАТО да увеличи още повече военните си сили в Косово и да обезопаси границите на страната със Сърбия, като предупреди, че последното насилие може да предизвика по-широк балкански конфликт. .

НАТО вече засили военното си присъствие в Косово с още около 1000 военнослужещи и по-тежки оръжия, като по този начин броят на военнослужещите в балканската страна достигна около 4500 души.

Държавният секретар на САЩ ще подчертае подкрепата на Вашингтон и НАТО за демокрацията и стабилността в региона, включително ангажимента за подкрепа на стремежа на всички страни да се присъединят към ЕС, заяви О'Брайън.

Освен Украйна и Западните Балкани министрите ще обсъдят и плановете за срещата на върха по случай 75-годишнината на алианса, която ще се проведе във Вашингтон през юли 2024 г. На нея съюзниците ще отбележат основаването на НАТО и ще изтъкнат това, което лидерите наричат най-успешния военен съюз в историята./БГНЕС