Западът скърби, а Кремъл ликува за смъртта на Навални

Най-големият руски опозиционен лидери и изтъкнат критик на Кремъл Алексей Навални почина в арктически затвор месец преди изборите, които са на път да удължат 24-годишната власт на Владимир Путин.


Смъртта на Навални, предшествана от отравяне с "Новичок" през 2019 г. и последвалия тригодишен строг затвор, лиши руската опозиция от нейния лидер в момент на брутални репресии и военна кампания на Москва в Украйна.

Руски дисиденти и лидерите на Запада обвиниха Путин и режима му за смъртта на 47-годишния опозиционер, която последва месеци на влошаване на здравословното му състояние в тежки условия зад решетките.


"Алексей Навални беше измъчван и изтезаван в продължение на три години... Към присъдата на Алексей Навални беше добавено и убийство", заяви руският носител на Нобелова награда за мир Дмитрий Муратов.

"Не се заблуждавайте, Путин е отговорен за смъртта на Навални. Дори и в затвора той беше мощен глас на истината", подчерта президентът на САЩ Джо Байдън в коментар от Белия дом.

Смъртта на Навални беше обявена от руските власти, които обявиха, че Навални "се е почувствал зле след разходка, като почти веднага е загубил съзнание".

Руските информационни агенции съобщиха, че медици от местната болница са пристигнали за минути и повече от "половин час" са се опитвали да го реанимират.

Съпругата на Навални, Юлия, заяви, че смята Путин за лично отговорен за смъртта на съпруга ѝ, и призова международната общност да се "обедини и да победи този зъл, ужасяващ режим".

Навални беше най-известният опозиционен лидер в Русия и си спечели многобройни поддръжници с кампаниите си срещу корупцията в Путинова Русия.

Руският лидер, който е известен с това, че никога не споменаваше Навални по име, беше на посещение в Урал днес, но не спомена смъртта на главния си опонент в публичната си изява.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини западните лидери в "абсолютно неприемливи" и "истерични" реакции на смъртта на Навални.

Московските власти също така предупредиха обществеността да не участва в никакви протести, тъй като видеоклипове, споделени в интернет, показаха десетки руснаци да полагат цветя пред паметници на жертви на политически репресии в десетки руски градове.


Във видеоклип, публикуван от независимия канал Sota в Telegram, се вижда, че поне един човек е бил арестуван, само защото държал плакат, на който е пишело "убийци".

"Те не позволяват на никого да излезе на улицата. Правителството изпитва ужасяващ страх от протести, заяви пред АФП Татяна Станоева, основател на консултантската компания R. Politik.

"Брутално убит"


Един от адвокатите на Навални, Леонид Соловьов, заяви пред вестник "Новая газета", че критикът на Кремъл е бил "в добро състояние", когато го е видял в сряда, 14 февруари.

На кадри от съдебно заседание от затворническата му колония ден по-късно се вижда как Навални се усмихва и шегува, докато се обръща към съдията чрез видеовръзка. Държавните медии съобщават, че по време на заседанието той не е показал никакви признаци на здравословни оплаквания.

В рамките на Мюнхенската конференция по сигурността часове след новината за смъртта на съпруга си, Юлия Навални заяви, че Путин и неговото обкръжение "ще бъдат наказани за всичко, което са направили на нашата страна, на моето семейство и на съпруга ми".

Западните правителства и руските опозиционери мигновено порицаха Кремъл.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис заяви, че смъртта на Навални е "знак за бруталността на Путин".

Германският канцлер Олаф Шолц каза, че опозиционерът е "платил за смелостта си с живота си", а британският премиер Риши Сунак посочи, че смъртта му е "огромна трагедия" за руския народ.

Президентът на Латвия Едгарс Ринкевич заяви, че той е бил "брутално убит от Кремъл", а френският външен министър Стефан Сежурн подчерта, че смъртта му "ни напомня за реалността на режима на Путин".

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, чийто народ се бори с руските сили през последните две години, каза, че без съмнение критикът на Кремъл е бил "убит от Путин".

Български политици, общественици и журналисти също осъдиха режима в Москва за гибелта на руския опозиционер.

"Силно разстроена съм да науча за смъртта на Алексей Навални. Той се бори за свобода, защитава демократичните ценности и демонстрира забележителна смелост", написа в профила си в Х вицепремиерът Мария Габриел. Министърът на външните работи изказа и съболезнования на семейството и близките на руския опозиционен лидер по повод кончината му.

Премиерът Николай Денков подчерта, че "Навални е символ от години на борбата срещу диктатурата в Русия, борбата за свободно слово, на борбата срещу това, че не може човек да бъде затварян заради това, че има различно мнение".

"В известен смисъл изглеждаше неизбежно, че това ще се случи, защото виждаме как стъпка по стъпка примката беше затягана около него", каза още той. Според Денков изпращането на Навални в Северната колония е изглеждало като смъртна присъда.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че режимът е убил Навални.

"Навални е мъртъв?! Не - Навални е убит! Режимът го уби! Това е убийство срещу демокрацията", каза Борисов. "Необходим е силен натиск върху Кремъл и повече помощ за Украйна", добави той.

"Днес Навални победи Путин. Той стана символ на свободата в Русия", написа във Фейсбук съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. "Символ, който не може да бъде затворен, скрит или убит. От тук на татък, Навални само ще мотивира милиони свободни хора в Русия да поискат промяна", посочи Петков.

"Не се страхувам"

Навални, който предвождаше улични протести повече от десетилетие, стана известен с антикорупционната си кампания.

Разкритията му за корупция в държавната администрация, публикувани в канала му в YouTube, събраха милиони гледания и изведоха десетки хиляди руснаци на улицата, въпреки строгите закони срещу протестите.

Той беше вкаран в затвора в началото на 2021 г., след като се върна в Русия от Германия, където се възстановяваше от почти фатално отравяне с "Новичок" - нервнопаралитично вещество от съветската епоха.

В поредица от дела той беше осъден на 19 години затвор по обвинения, определяни от независими правозащитни групи и на Запад като отмъщение за опозицията му срещу Кремъл.

Със завръщането си в Русия Навални спечели възхищението на демократичния свят, въпреки сигурния затвор.

"Аз не се страхувам и ви призовавам да не се страхувате", каза той на поддръжниците си, когато кацна в Москва, малко преди да бъде задържан по обвинения, свързани със стара присъда за измама.

Арестът му през 2021 г. предизвика някои от най-масовите демонстрации в Русия от десетилетия насам и хиляди хора бяха задържани на митинги в цялата страна заради призиви за освобождаването му.

Отвъд решетките той беше твърд противник на пълномащабната военна офанзива на Москва срещу Украйна и наблюдаваше безпомощно как Кремъл ликвидира организацията му и арестува съюзниците му един по един.

Десетки от неговите главни поддръжници избягаха в изгнание и продължиха да водят кампания срещу настъплението в Украйна и нарастващите репресии в Русия.

"Не правете нищо"

В края на миналата година Навални беше преместен в отдалечена арктическа затворническа колония в руския регион Ямало-Ненец в Северен Сибир.

През януари Навални заяви, че ежедневието му включва разходки в затвора при минусови температури в бетонно дворче с малки размери.

Откакто беше вкаран в затвора през 2021 г., Навални прекара повече от 300 дни в карцера, където затворническите власти го държаха заради предполагаеми дребни нарушения на правилата.

Последната публикация в канала на Навални в Telegram, който той управлява чрез адвокатите си и екипа си в изгнание, беше послание към съпругата му, публикувана в Деня на влюбените - 14 февруари.

В документален филм, заснет преди завръщането му в Русия, Навални беше попитан какво послание иска да остави на руския народ, ако умре или бъде убит.

"Не се отказвайте. Не трябва, не можете да се откажете. Всичко, което е необходимо, за да възтържествува злото, е добрите хора да не правят нищо. Затова направете нещо!", гласяха историческите думи на Алексей Навални./БГНЕС