Започва процесът срещу Хашим Тачи

Бившият президент на Косово Хашим Тачи застава пред специализиран съд в Хага от днес. Той е обвиняем за предполагаеми военни престъпления по време на въстанието през 1998-99 г., което в крайна сметка доведе до независимост на Косово от Сърбия и го превърна в герой сред сънародниците му.

През 2020 г. Тачи беше обвинен от Специалния състав на съда в Хага за Косово в 10 военни престъпления и престъпления срещу човечеството, включително преследване, убийства, изтезания и насилствено прогонване на хора, включително след края на сраженията.

Тачи и трима съподсъдими, всички бивши близки съратници в партизанската Армия за освобождение на Косово (АОК), а по-късно и в политиката в мирно време, пледират невинни по 10-те обвинения.

Смята се, че повече от 13 000 души, повечето от които представители на 90% от етническото албанско мнозинство в Косово, са загинали по време на въстанието, когато Косово все още беше провинция на Сърбия под управлението на тогавашния президент Слободан Милошевич.

Процесът, воден от международни съдии и прокурори, ще започне с встъпителни изявления на обвинението, последвани от адвокати на защитата и представител на Съвета на жертвите от войната в Косово през следващите три дни.

54-годишният Тачи подаде оставка като президент малко след повдигането на обвинението и беше преместен в ареста в Хага.

Четиримата подсъдими са обвинени в участие в "съвместен престъпен заговор, което е извършвало широко разпространени или систематични нападения" срещу цивилни граждани от сръбското малцинство в Косово, както и срещу косовски албански противници на АОК.

Процесът вероятно ще бъде продължителен, тъй като на процедурни конференции прокурорите заявиха, че ще им трябват две години, за да представят всички доказателства.

Няколко хиляди ветерани от АОК се събраха в неделя в Прищина, за да изразят подкрепата си за Тачи и тримата му близки сътрудници. Те скандираха "Свобода" и носеха националните знамена на Косово и Албания, както и знамена със символа на АОК.

Много косовари смятат, че трибуналът е пристрастен към АОК и е заинтересован да очерни нейните постижения в проправянето на пътя към освобождението на региона с етническо албанско мнозинство от бруталното сръбско управление.

"Този съдебен процес е срещу четирима души, обвинени в извършването на ужасни престъпления по време на войната (както и) след нейното приключване, когато сраженията са спрели, включително срещу хора от различни етнически групи", заяви Хю Уилямсън, директор за Европа и Централна Азия в Хюман Райтс Уоч./БГНЕС