Затлъстяването повишава риска от диабет с 54%

Израелски и канадски лекари са установили, че тежкото затлъстяване не само допринася за развитието на диабет тип 2, но и увеличава вероятността от спонтанно развитие на диабет тип 1 с около 54%. Резултатите на учените са публикувани в статия в списание Diabetologia.

„Наблюденията ни показват, че около един от осем случая на диабет тип 1, диагностицирани сред млади хора и юноши, е свързан с наднормено тегло. Като се има предвид настоящата глобална пандемия от затлъстяване, можем да очакваме, че броят на диабетиците от тип 1 в развитите страни ще нараства все по-бързо през следващите години“, пишат изследователите.

Според статистиката на СЗО около 463 милиона души страдат от диабет тип 1 и тип 2. Първата форма е резултат от автоимунни заболявания, а втората се дължи на хронично високи нива на кръвната захар. От десетилетия учените изследват възможните рискови фактори, които допринасят за развитието на тези заболявания.

По-специално, за един от най-големите рискови фактори от този вид се смята наднорменото тегло. Натрупването на излишни килограми често е съпроводено с рязко повишаване на нивата на кръвната захар и инсулина, което в много случаи води до бързо изчерпване на панкреаса и развитие на диабет тип 2.

Затлъстяване и диабет

Екип от израелски и канадски лекари, ръководен от Гилад Туиг, доцент в Еврейския университет в Йерусалим, открива доказателства, че наднорменото тегло оказва почти толкова голямо влияние върху вероятността от развитие на диабет тип 1. Учените са стигнали до това заключение по време на анализ на данните, събрани от израелската армия при оценката на здравето на наборните войници между 1996 и 2016 г.

През това време през военните лекари са преминали над 1,4 милиона израелски младежи и девойки на наборна възраст, като при около седемстотин от тях е била поставена диагноза диабет тип 1 по време на първоначалния преглед или по време на проследяването на здравословното им състояние. Доц. Туиг и колегите му използват техните медицински истории, за да оценят кои фактори влияят върху вероятността от развитие на диабет тип 1.

Анализът на учените показва, че затлъстяването е един от най-значимите рискови фактори, допринасящи за развитието на автоимунни форми на диабет. По-специално, сравнително малкото наднормено тегло увеличава вероятността от развитие на болестта с около 5%, докато умереното и тежкото затлъстяване увеличават този риск с 41% и 54%.

Изследователите отбелязват, че рискът от развитие на диабет тип 1 се увеличава средно с около 35% на всеки пет допълнителни единици индекс на телесна маса. Това предполага, че честотата на тази форма на диабет може да се увеличи драстично през следващите години, като се има предвид драматичното нарастване на броя на децата и възрастните с наднормено тегло и затлъстяване в повечето развити и развиващи се страни, обобщават доц. Туиг и колегите му. /БГНЕС