Затварят части от провинция Северен Рейн – Вестфалия

След появата на масово заразяване с коронавирус в месопреработвателното предприятие „Тьонис“ властите ограничиха обществения живот в района на Гютерсло.

Министър-председателят на Северен Рейн – Вестфалия Армин Лашет обяви, че се въвеждат същите ограничения, както през месец март, съобщи „Ди Велт“. Новите мерки ще бъдат в сила до 30 юни. Те ще важат и за части на съседния район Варендорф. Ако броят на заразените извън кланицата останат ниски, скоро може да има връщане към нормалния живот. Мисли се обаче и върху вероятността за удължаване на ограниченията. В кланицата на „Тьонис“ се появи най-голямото самостоятелно огнище на зараза от коронавирус в Германия. От всички тествани 6 140 работници в предприятието, 1 553 са с положителни проби, като е имало заразени цели семейства. Колко точно са те, не се споменава. Огнището на заразата е локализирано в кланицата на месопреработвателното предприятие. До края на юни ще стане ясно, доколко вирусът се е разпространил и при хора, които не работят в „Тьонис“, каза Лашет. Досега са регистрирани 24 души, а здравните власти ще разширят тестването на населението. В момента се проверяват домове за възрастни хора, но който желае, може също да си направи тест, подчерта премиерът на провинцията. С въвеждането на ограниченията влизат в сила изискванията за контактите, които бяха валидни през март. Това означава, че на публични места може да се събират до двама души или членовете на едно домакинство. Всички дейности в закрити помещения са забранени.

В района на Гютерсло са забранени спортните занимания на закрито, както и културните прояви. Затворени ще бъдат фитнес-залите, кината, баровете, музеите, замъците и галериите. Ресторантите може да останат отворени, но за там ще важи изискването на една маса да могат да седнат само двама души или едно семейство. При спазването на строги хигиенни изисквания остават отворени магазините. На жителите от района на Гютерсло е забранено да го напускат. След като беше регистрирано огнище на коронавирус в предприятието „Тьонис“, 7 000 работници и техните семейства бяха поставени под карантина, която ще продължи до 2 юли. Тъй като се оказа, че мерките не се спазват, Лашет изпрати в Гютерсло полицейски служители, които да контролират ситуацията там. Служителите на реда ще придружават също мобилните групи за тестиране, като в случай на необходимост ще прибягват и до принудителни действия. Жителите на района са разгневени, съобщава изданието, основно поради факта, че предприятието „Тьонис“ е продължило да работи при тези условия дълго време. Споменава се и за нарастващо недоволство срещу работниците в него. /БГНЕС