Зеленски: Амбициите на Русия се простират от Варшава до София

Украинският президент Володимир Зеленски призова ЕС да позволи на страната му да тръгне по пътя към членство в съюза, като предупреди, че териториалните амбиции на Русия се простират от полската столица Варшава до българската столица София.

"Русия не се интересува само от нашите (градове) Мариупол, Северодонецк, Харков и Киев. Не, нейните амбиции са насочени към огромна територия от Варшава до София", каза той, без да посочва доказателства за твърдението си.

"Както и в миналото, руската инвазия в Украйна е първата стъпка, от която руското ръководство се нуждае, за да си отвори път към други държави, към завладяването на други народи".

ЕС е приел шест кръга санкции срещу Русия, а Украйна се стреми към седми кръг, за да засили натиска върху Русия за прекратяване на войната.

Очаква се Европейската комисия да обяви решението си по искането на Украйна за получаване на статут на кандидат за членство тази седмица преди срещата на върха на ЕС. Получаването на статут на кандидатка ще бъде предварителна стъпка в дългия процес на присъединяване.

"Предоставянето на статут на кандидат на Украйна сега означава да се докаже, че европейското обединение е реално и че европейските ценности наистина действат, а не фигурират само в определени документи", каза Зеленски. /БГНЕС