Зеленски: Американските танкове "Ейбрамс" вече са в Украйна

Украйна е получила получила американски танкове "Ейбрамс", заяви президентът Володомир Зеленски.


През юни Киев обяви, че се стреми да си върне позиции от руските сили, след като създаде щурмови батальони и получи някои оръжия, обещани от западните страни.

"Добри новини от министъра на (отбраната) (Рустем) Умеров. "Ейбрамс" вече са в Украйна и се готвят да подсилят нашите бригади", заяви Зеленски в изявление в социалните мрежи.

Зеленски не уточни колко танка са пристигнали в страната, нито колко време ще отнеме разполагането им на фронтовата линия.

В началото на годината Вашингтон беше обещал да предостави на Киев 31 танка "Ейбрамс" - част от обещаната от Съединените щати през последните 18 месеца помощ за сигурност в размер на над 43 млрд. долара.

Представители на САЩ бяха заявили, че танковете ще бъдат снабдени със 120-милиметрови бронебойни снаряди с обеднен уран.

Решението за предоставяне на танкове "Ейбрамс" на Украйна беше обрат, тъй като американски служители в областта на отбраната многократно бяха заявявали, че те не са подходящи за силите на Киев поради своята комплексност. /БГНЕС