Зеленски настоя Конгресът на САЩ да одобри нова помощ за Украйна

Президентът Володимир Зеленски призова Конгреса на САЩ да одобри допълнителна помощ за Киев, като в интервю за Fox News, излъчено в четвъртък заяви, че ако това не бъде направено, украинците ще загубят живота си.


Републиканските законодатели в Камарата на представителите са забавили одобрението на 60 млрд. долара нова помощ за Украйна, а Зеленски отправи призива си за действие по време на интервю за Fox News - предпочитан канал от американските консерватори.

"Ще оцелее ли Украйна без подкрепата на Конгреса? Разбира се. Но не и всички ние", каза Зеленски пред Брет Бейер от Fox в интервю близо до фронтовата линия в Украйна.

Украинският лидер също така предупреди, че цената на помощта за Киев сега е много по-ниска от потенциалната цена на сблъсъка с руския президент Владимир Путин по-късно, ако той успее в Украйна.

Съединените щати са предоставили десетки милиарди долари военна помощ на Украйна и са най-големият донор на Киев. Но съществуващото финансиране е пресъхнало, а съюзниците на бившия президент Доналд Тръмп в Камарата на представителите спъват отпускането на нова помощ.

Тръмп, вероятният кандидат на републиканците на президентските избори през ноември, се противопоставя на подпомагането на Киев и неотдавна използва колебанието си, за да провали законопроект за гранична реформа в САЩ, който щеше да разреши и допълнителна помощ за Украйна.

В събота Зеленски заяви на Мюнхенската конференция по сигурността, че е готов да заведе Тръмп на фронтовата линия в Украйна, като заяви, че политиците трябва да видят какво представлява истинската война./БГНЕС