Зеленски: Помолих Си Дзинпин за помощ за депортираните деца

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че е помолил китайския си колега Си Дзинпин да помогне за връщането на украинските деца, депортирани от Русия, съобщи агенция Укринформ.


"Трябва да привлечем всички, за да окажем натиск върху руския агресор и терористите, които отвлякоха толкова много наши деца", каза Зеленски.

"ООН и много други искат да направят нещо по въпроса, но досега резултатите не са добри. Затова се обърнах към лидера на Китай", заяви той.

БГНЕС припомня, че Си Дзинпин и Зеленски разговаряха по телефона в сряда - първият разговор между двамата лидери от началото на руската инвазия.

Пекин твърди, че заема неутрална позиция по отношение на конфликта в Украйна, а Си никога не е осъждал руската инвазия.

При посещението си при руския президент Владимир Путин през март Си се представи като посредник, загрижен за запазването на стабилността.

Срещу Путин има издадена заповед за арест от Международния наказателен съд заради "незаконното депортиране" на украински деца.

По данни на Киев повече от 16 000 украински деца са били депортирани в Русия след инвазията на 24 февруари 2022 г.

Украинските власти твърдят, че много от тях са били настанени в институции и приемни семейства - твърдение, което се отрича от Русия, която настоява, че ги е спасила от ужасите на войната. /БГНЕС