Зеленски: Русия превръща енергийната мрежа на Украйна в „бойно поле“

Президентът Володимир Зеленски заяви в четвъртък, че руските атаки срещу енергийните съоръжения на Украйна са превърнали електромрежата на страната в „бойно поле“, предизвиквайки нова вълна от украинци, бягащи към Европа. "Ръководството на Русия даде заповед самата енергийна система да се превърне в бойно поле. Последствията от това са много опасни, отново за всички нас в Европа", каза Зеленски в обръщение към Европейския съвет.

Енергоспестяващи мерки се въвеждат в цяла Украйна, след като за една седмица руски ракети и дронове унищожиха над 30 процента от електроцентралите в страната. „Русия предизвиква нова миграционна вълна на украинци към страните от ЕС“, добави Зеленски. Той каза, че руските удари по енергийните съоръжения на Украйна са "насочени към създаване на възможно най-много проблеми с електричеството и отоплението за Украйна тази есен и зима и колкото се може повече украинци да отидат във вашите страни".

В отговор на атаките украинският лидер призова европейските страни да снабдят армията на Киев с повече и усъвършенствана противовъздушна отбрана и да ударят Москва с повече икономически санкции, за да ограничат способността на Русия да финансира войната си. Освен това той каза, че украинското предложение за международна наблюдателна мисия, която да бъде разположена на границата на Украйна с Беларус, "става все по-актуално всеки ден", след като украинските военни предупредиха за нарастваща заплаха от руска атака от беларуска територия.

Президентът обвини Русия, че е минирала язовира на ВЕЦ в района на град Херсон, който е под контрола на силите на Москва. „Според нашата информация агрегатът и язовирът на Каховската ВЕЦ са били минирани от руски терористи“, каза Зеленски в ежедневното си обръщение, публикувано в социалните мрежи. "Ако язовирът бъде разрушен,... Северно-Кримският канал просто ще изчезне", а това би било "катастрофа от голям мащаб", добави украинският лидер. /БГНЕС