Зеленски смени високопоставен служител по сигурността в Украйна

На 26 март украинският президент Володимир Зеленски уволни секретаря на Съвета за национална сигурност на Украйна и го замени с ръководителя на своята агенция за външна разузнавателна дейност в рамките на ново сътресение в управлението, което последва ремонта на висшето военно командване миналия месец.


В поредица от бланкетно формулирани укази, публикувани на уебсайта на президента повече от две години след пълномащабното нахлуване на Русия, не бяха посочени причините за промените.

Олексий Данилов, напускащият секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана, заемаше длъжността си от октомври 2019 г., само няколко месеца след встъпването в длъжност на Зеленски.

По-късно в нощното си видеообръщение Зеленски заяви, че Данилов е прехвърлен на нова длъжност, като подробностите ще бъдат оповестени по-късно.

Той не посочи причина за отстраняването на Данилов, но заяви, че очаква "засилване на стратегическите способности на държавата ни да прогнозира и влияе върху процесите, от които зависи националната ни сигурност".

"Укрепването на Украйна и обновяването на държавната ни система във всички сектори ще продължи", добави Зеленски.

Зеленски назначи за ръководител на съвета 51-годишния Олександър Литвиненко, ръководител на Службата за външно разузнаване, който няма почти никакъв обществен профил.

В обръщението си Зеленски заяви, че назначеното от него лице ще съчетае опита си като шеф на разузнаването със задачите, които стоят пред Украйна по отношение на сигурността и отбраната./БГНЕС