Зеленски: Украйна не може да победи Русия без подкрепа

Украинският президент Володимир Зеленски призова съюзниците си в Европа и САЩ да продължат да подкрепят Киев, тъй като споровете в Брюксел и Вашингтон възпрепятстват отпускането на нови пакети помощи, предаде АФП.


Зеленски говори преди срещата си с лидерите на Дания, Финландия, Исландия, Норвегия и Швеция, на която ще търси финансова подкрепа за по-голямо производство на оръжие.

"Не можеш да спечелиш без помощ", каза украинският президент след разговорите с министър-председателя на Норвегия Йонас Гар Стьоре.

"Но не можете и да загубите, защото всичко, с което разполагате, е вашата страна", добави той.

Както в САЩ, така и в ЕС вътрешни разногласия възпрепятстват предоставянето на пакети с помощи за Украйна на стойност милиарди долари.

Тъй като контраофанзивата, започната от Украйна през юли, не даде очакваните резултати, Зеленски се опитва да засили подкрепата.

На украинският държавен глава предстои среша и с норвежкия крал Харалд, преди да се присъедини към срещата на върха с петимата скандинавски лидери.

Зеленски иска от тях да подпомогнат финансирането на производството на оръжия за Украйна, съвместими с изискванията на НАТО./БГНЕС