Земетресение с магнитуд 6,0 беше регистрирано в Североизточна Япония

Край североизточната част на Япония, в района на Фукушима, е регистрирано земетресение с магнитуд 6,0 по Рихтер, предаде АФП.


Не е издадено предупреждение за цунами.

Няма незабавни съобщения за щети или пострадали след земетресението, чийто епицентър е бил на дълбочина 40 км и което е усетено и в Токио.

TEPCO, операторът на атомната електроцентрала "Фукушима", заяви, че не са открити "никакви аномалии" в засегнатата централа или в други централи в региона.

Япония, една от най-тектонично активните страни в света, има строги строителни стандарти, които гарантират, че конструкциите могат да издържат и на най-мощните земетресения.

Архипелагът, на който живеят около 125 милиона души, преживява около 1 500 труса всяка година, като по-голямата част от тях са слаби.

Геоложкият институт на САЩ определи магнитуда на земетресението на 6,1, с дълбочина 40,1 км.

То идва ден след като най-малко 9 души загинаха и повече от 1000 бяха ранени от мощно земетресение в Тайван.

Най-голямото регистрирано земетресение в Япония беше мощният подводен трус с магнитуд 9,0 през март 2011 г. край североизточното крайбрежие на Япония, който предизвика цунами, довело до смъртта или изчезването на около 18 500 души.

Катастрофата от 2011 г. доведе и до разтапяне на три реактора в атомната електроцентрала "Фукушима", което предизвика най-тежкото следвоенно бедствие в Япония и най-сериозната ядрена авария след Чернобил./БГНЕС