Желязков: България е категорична за приемането на РСМ в ЕС

За нас е важно, че позицията на България е безалтернативна за приемането на РС Македония в ЕС. Това заяви председателят на българския парламент Росен Желязков на съвместен брифинг със своя македонски колега Талат Джафери, предаде специалният пратеник на БГНЕС Георги Пашкулев.

Желязков припомни, че миналата година българският парламент е приел категорично Френското предложение. „Някои биха нарекли тази предпоставка исторически компромис. Нашите две държави правят необходимия компромис, но той е в името на нашите народи. Вярваме, че разумът и политическата воля ще надделеят и тази година ще имаме възможност да адмирираме началото на преговорите с ЕК“, каза Желязков. Той подчерта, че за България е изключително важно РСМ и Албания заедно да вървят по пътя за ЕС. Желязков заяви, че трябва да се противопоставим на езика на омразата. „Гаранция за това е спазването на правата на българската общност. Промяната в конституцията е част от този път“, подчерта председателят на Българското Народно събрание. Той заяви, че за РСМ няма друга алтернатива, освен европейската. „Ние дължим на нашите народи общоевропейско бъдеще и мирно проспериращо съществуване в този напрегнат свят. Нашето посещение днес е израз на нашите най-добри намерения, на нашето приятелство, защото нашето бъдеще е нашият ангажимент към бъдещите поколения“, подчерта Росен Желязков.

От своя страна председателят на македонския парламент Талат Джафери заяви, че това е третата му среща с Росен Желязков. Тази среща е възможност да се изпрати сигнал за по-голямо съвместно сътрудничество, подчерта Джафери. Той заяви, че двамата са обсъдили също така конкретни стъпки за сътрудничеството между парламентите на двете държави. „В центъра на нашия интерес е сътрудничеството по отношение на европейските въпроси. Подчертах важността на европейската перспектива за РС Македония, особено в контекста на настоящата геополитическа ситуация“, заяви Джафери. Той каза също така, че е запознал Желязков с процедурата по скрининга на македонското законодателство и че тя скоро приключва. Също така Джафери заяви, че в македонския парламент тече процес на промяна на конституцията. /БГНЕС